30 Aralık 2009 Çarşamba

Danıştay TÜRKŞEKER’in özelleştirilmesini durdurdu

Danıştay 13. Dairesi, Şeker-İş Sendikasının açtığı davada, Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) A.Ş’ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının bir bütün halinde portföy grubu olarak (Porföy C) özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanı ve şartnamesinin yürütmesini durdurdu.

Şeker-İş Sendikası yetkililerinden alınan bilgiye göre, dairenin yürütmeyi durdurma kararında, şeker sektöründe arz talep dengesinin bozulmaması, istikrarlı işleyişin sürdürülmesi, dışa bağımlılık yaratılmaması, üretimin sürdürülebilmesi gözetilerek özelleştirme işlemi yapılması gerektiği; şartnamenin ise bu ilkeleri sağlamaktan uzak olduğu ifade edildi.

Şartname ile sadece portföy bazında 5 yıllık üretim şartı ve 50 milyon Dolarlık teminat alımı öngörüldüğü belirtilen kararda, şartnamede, fabrikalarda üretimin sürdürülebilirliği için yeterli önlemlerin alınmadığına da yer verildiği kaydedildi.

Kararın, 4’e 1 oy çokluğuyla alındığı bildirildi.

Portföy C olarak adlandırılan TÜRKŞEKER’e ait 6 şeker fabrikasının özelleştirilmesi ihalesinin nihaî pazarlık görüşmelerine 9 firma katılmıştı. Nihaî pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş vermişti.