16 Aralık 2009 Çarşamba

SGK, eczanelerin sözleşmelerini feshetti
Lekesiz: SGK, halkın mağdur olmasını göze alamaz

Yozgat Eczacı Odası Başkanı Harun Lekesiz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Türk Eczacıları Birliği ile imzalanan ilaç alım protokolünü tek taraflı olarak feshetmesi hakkında yaptığı değerlendirmede, yeni bir sözleşme yapılmaması hâlinde, hem eczacıların hem de vatandaşların mağdur olacağını ileri sürdü.

Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) Türk Eczacıları Birliği’ne (TEB) bir yazı göndererek, aralarındaki ilaç alım protokolünü 15 Ocak 2010 tarihinden itibaren tek taraflı olarak feshettiğini bildirdi.

Bu konuda Yozgat Muhabir’in sorularını cevaplayan Yozgat Eczacı Odası Başkanı Harun Lekesiz, eczanelerin ilâçlarının % 95’ini devlet kurumlarına sattıklarını belirterek, sözleşmelerin feshinin bütün eczaneleri mağdur edeceğini söyledi. 15 Ocak tarihinden itibaren, bütün memurların SGK kapsamına alınacağını hatırlatan Lekesiz, “Dolayısıyle, o tarihten sonra yeni bir sözleşme imzalanmazsa, eczaneler hiçbir kamu kurumuna resmî olarak ilâç satamayacak” dedi.

Fesih sebebiyle vatandaşların da mağdur olacağını belirten Lekesiz, “Çözüm umudunuz var mı?” şeklindeki sorumuza, “Var, çünkü SGK vatandaşların mağdur olmalarını göze alamaz” karşılığını verdi.

Lekesiz, TEB’in geçen yıl sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmek için SGK’ya bir ihtarname gönderdiğini, bunun üzerine SGK’nın eczacılarla tek tek sözleşme imzalamak istediğini hatırlatarak, bunun ise ilgili kanuna aykırı olduğunu ileri sürdü. Lekesiz, SGK’nın yine aynı talepte bulunması hâlinde, eczacıların bunu kabul edeceklerine ihtimal vermediğini ifade etti.

Lekesiz, sözleşmelerin feshedilmesi konusunda TEB’in henüz kendilerine bir açıklama göndermediğini söyledi. TEB’in büyük kongresinden sonra oluşturulan Merkez Heyeti’nin bu gün yapılmakta olan ilk toplantısında yeni yönetimin belirlenmesine çalışıldığına işaret eden Lekesiz, açıklamanın bu sebeple geciktiğini söyledi.

Lekesiz, “TEB’in açıklaması bize ulaştığında daha ayrıntılı bir açıklama yapacağız” dedi.

(Yozgat Muhabir)