16 Aralık 2009 Çarşamba

Yozgat dördüncü bölgede yer alsaydı ne olurdu?

Haber – Yorum / Sürur Öztürk

Başlıktaki soru, Yozgat’ın teşvik haritasında üçüncü bölgede yer almasına tepki gösteren herkes tarafından cevaplandırılmayı gerektiriyor.

Çünkü Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre, 17 Ağustos-30 Eylül 2009 tarihleri arasında üçüncü bölgeye 105 teşvik belgesi verilirken, dördüncü bölgeye verilen teşvik belgesi sayısı 54’te kalmış. Bu durumda, başlıktaki sorunun sorulması gerekiyor: Yozgat dördüncü bölgede yer alsaydı ne olurdu?

Önce hafızamızı tazeleyelim:

Yeni teşvik haritasında Yozgat’ın üçüncü bölgede yer aldığı, Başbakan Tayyip Erdoğan açıklamadan önce, 2 Haziran 2009 Salı günü ulusal basında yer almıştı. Teşvik düzenlemesi, 4 Haziran 2009 Perşembe günü de Başbakan tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

Düzenlemede, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin de yer aldığı dördüncü bölgeye, üçüncü bölgeye kıyasla daha fazla avantajlar sağlanmıştı.

Bu durum, Yozgat’ta büyük tepkilere sebep olmuştu. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, bu düzenlemeyle Yozgat’a büyük bir haksızlık yapıldığını söylemiş, “Bu teşvik paketini hazırlayanların ya okuma yazmaları noksan, ya da rakamları bilmiyorlar” diyerek, tepkisini dile getirmişti.

Ardından, Özışık’ın öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle toplantılar düzenlenmiş, toplantıda protesto pankartları açılmış, sloganlar atılmış, büyük bir protesto mitingi düzenlenmesi düşüncesi benimsenmişti. Yozgat medyası da bu tepkilere tam destek vermişti. Protesto mitingi düzenlenmedi ama tepkiler günlerce mahallî basının gündeminden düşmedi. Mahallî basına göre, AK Parti’ye en fazla oy veren iller arasında ilk sıralarda yer alan Yozgat, cezalandırılmak isteniyordu…

Yozgat’ta genel hava, genel kanaat böyleydi.

Geçenlerde merak ettim, Hazine Müsteşarlığı’nın internet sitesindeki teşvik tablolarını inceledim. Karşıma şaşırtıcı bir sonuç çıktı ve bunu da 6 Aralık 2009 Pazar günü yayınladım.

Müsteşarlığın verilerine göre, 17 Ağustos-30 Eylül 2009 tarihleri arasında en fazla teşvik belgesi, Yozgat’ın da içinde bulunduğu üçüncü bölgeye verilmiş. Dördüncü bölge daha fazla avantaja sahip olduğu halde, yatırımcılar dördüncü bölgeye değil, üçüncü bölgeye rağbet göstermişler. Üçüncü bölgeye 105 teşvik belgesi verilirken, dördüncü bölgeye verilen teşvik belgesi sayısı sadece 54’te kalmış…

Tabii ki bu, Yozgat’a çok yatırım yapıldığı anlamına gelmiyor. Nitekim daha önce yayınladığım haberde de ayrıntılı olarak belirttiğim üzere, Eylül ayı itibariyle son teşvik kanunu kapsamında Yozgat’a sadece 2 yatırımcı gelmiş. Birisi “Taş Hazır Beton ve Beton Ekipmanları Nakliye İnşaat Taahhüt Hafriyat Petrol A.Ş.”, diğeri de “Hane Yapı İnşaat Taahhüt ve Malzemeleri İhtiyaç Maddeleri Turizm Nakliyat Sanayi A.Ş.”.

Bu veriler ışığında, sizce de şu sorunun sorulması gerekmiyor mu? Acaba, Yozgat dördüncü bölgede yer alsaydı ne olurdu?

Daha fazla yatırımcı gelir miydi? “Evet” diyorsak, bunu neye, hangi veriye dayandırarak söyleyeceğiz?

Ben, “Yozgat’ın üçüncü bölgede yer alması iyi olmuştur” şeklinde bir hüküm vermiyorum. Sadece, “Dördüncü bölgede yer almış olsaydı ne olurdu?” diye soruyorum ve bu konunun tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu konu tartışılmıyorsa, zaten “Yozgat üçüncü bölgede yer almalıydı” diye kıyameti koparmak da anlamsız hâle gelmiş olur… Tartışmaya değmez mi?