20 Aralık 2009 Pazar

Bülent Arınç’ın Yerköy’de olduğunu söyleyerek örnek gösterdiği tarım işletmesi Çiçekdağı’daymış

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa’da bir açılışta yaptığı konuşmada, özelleştirildikten sonra başarılı şekilde faaliyette bulunan işletmeler olduğunu belirterek, Yozgat’ın Yerköy ilçesindeki hayvancılık projesinin de buna bir örnek olduğunu söyledi.

Ancak, Arınç’ın sözünü ettiği işletmenin hangisi olduğunu araştıran Yozgat Muhabir, bunun Yerköy’de değil, Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde, İlci Grup tarafından Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden (TİGEM) 30 yıllığına kiralanan “Çiçekdağı Tarım İşletmesi” olduğunu tespit etti.

Yozgat-Yerköy örnek gösterilince sevindik ama…

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Manisa’da Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği’nin iştiraki olan TARKİM Bitki Koruma Sanayi A.Ş.’ye ait tesislerin açılış törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada Türkiye’de geçmişte özelleştirmelerin çok farklı şekilde yapıldığına işaret eden Arınç, fabrikayı alanın fabrikayı da makineleri de hurda fiyatına sattığını ve satın alınan yeri arsa olarak değerlendirdiğini, bunun ülke istihdamına olumsuz etki yaptığını dile getirdi. Arınç, özelleştirilen fabrikaları alanların bir kısmının ise aldığı tesislerin teknolojisini yenileyerek daha çok istihdamla üretim yaptığını kaydetti.

Özelleştirmelerin stratejik konular haricinde devam etmesinde fayda olduğunu, Türkiye’nin pek çok yerinde on binlerce dönüm araziye sahip tarım işletmelerinin bir kısmında çok verimli projelerin hayata geçirildiğini dile getiren Arınç, Yozgat’ın Yerköy ilçesindeki hayvancılık projesinin de buna bir örnek olduğunu söyledi.

Bu hangi proje?

Yozgat Muhabir, Arınç’ın sözünü ettiği “hayvancılık projesi”nin hangi proje olduğunu öğrenmek için, Yozgat Valisi Amir Çiçek’in bilgisine başvurdu. Vali Çiçek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sözünü ettiği tesisin, Yerköy’ün çok yakınında, Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde, İlci Grup tarafından TİGEM’den kiralanarak kapasitesi artırılan tesis olabileceğini söyledi.

Çiçekdağı Tarım İşletmesi

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde 1942 yılında 24 bin dekar arazi üzerine kurularak tarım ve hayvancılık konusunda faaliyet gösterirken, 1995 yılından sonra kapatılıp atıl durumda bırakılmış.

2004 yılında TİGEM tarafından işletilmekte iken kiralama usulü ile özelleştirilerek İlci Grup bünyesine katılan Çiçekdağı Tarım İşletmesi, Orta Anadolu Bölgesi tabiat şartlarına bağlı olarak 17 bin dekar arazi üzerinde Sertifikalı Tohumculuk, Hayvancılık ve Meyvecilik faaliyetinde bulunuyor.