21 Kasım 2009 Cumartesi

Şeker fabrikalarına dokuz teklif geldi

Özelleştirme kapsamında satışa çıkarılan ve aralarında Yozgat’ın Sorgun ilçesindeki Yozgat Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu Türkşeker AŞ’ye ait 6 şeker fabrikasına 9 teklif geldi.

İhale için teklif veren firma ve gruplar şöyle:

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Konya Şeker, Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu, Torunlar Gıda ve Gülsan Holding Ortak Girişim Grubu, Elektrosan Elektrobakır, Ak-Can Şeker, Yıldırım Holding, Özaltın İnşaat ve Çelikler Taahhüt İnşaat.

Daha önce ihaleye Tarım Kredi Kooperatifleri ile birlikte katılacaklarını açıklayan Suudi Arabistan merkezli Savola Group ve Nesma Holding ise konsorsiyumdan çekildi. Özelleştirilecek fabrikaları incelemek isteyen şirket yetkilileri, işçiler tarafından içeri alınmamış, araçları da taşlanmıştı. Suudi şirketlerin, bu sebeple ihaleye katılmaktan vazgeçtiği belirtiliyor.

Kamuya ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikaları, Özelleştirme İdaresi tarafından bütün hâlinde en iyi teklif veren firmaya satılacak.

İdare, alınan tekliflerin ihale komisyonu tarafından değerlendirilmesini müteakip, teklif sahiplerinin belirli bir program çerçevesinde pazarlık görüşmelerine davet edileceğini açıkladı. İhaleyi kazanıp fabrikaları alma hakkı elde eden şirkete, Şeker Kurulu tarafından belirlenecek toplam şeker kotası çerçevesinde en az 5 yıl yerli pancardan beyaz şeker üretilmesi şartı getirilecek.

Türkşeker’e ait diğer fabrikaların da 2010’da satışa çıkarılması öngörülüyor.