15 Kasım 2009 Pazar

Bozok Üniversitesi, TÜBİTAK’ın da desteği ile, Yozgat’ın manganez yataklarını araştırıyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nursel Öksüz, Yozgat ve çevresinde manganez cevherleşmesine sıkça rastlandığını belirterek, belirledikleri alanlarda arama ve araştırma çalışmaları yapacaklarını bildirdi.

Hazırladıkları projenin, Bozok Üniversitesi’nin “Bilimsel Araştırma Projeleri” birimi olan BAP ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK’ın desteği ile yürütüleceğini belirten Doç Öksüz, yapılan arama çalışmalarıyla, işletmeye açılması mümkün olabilecek sahaların da tespit edilebileceğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Nursel Öksüz, Türkiye’de çok çeşitli manganez cevherleşmesi gözlenmekte olduğunu ve bunların en başında radyolaritlerle ilişkili olan cevherleşmeler geldiğini ifade etti. Nursel Öksüz, “Bu tür cevherleşmelere Yozgat ili ve çevresinde sıkça rastlanmaktadır. Özellikle Yozgat’ın kuzey ve kuzey doğusunda Derbent-Cihanpaşa’dan başlayıp Eymir, Çekerek ve Kadışehri’ne kadar olan bölgenin manganez cevherleşmesi açısından araştırılmasının gerekli olduğunu düşündük” dedi.

Öksüz, söz konusu bölgedeki cevherleşmelerin Alpin ofiyolitlere bağlı olarak gelişen ve üst kretase yaşlı radyolaritli çörtlerle birlikte gözlenen oluşumlar şeklinde olduğunu ifade ederek, şu açıklamada bulundu:

“Bu tür cevherleşmeler birçok araştırmacı tarafından çalışılmış olsa da, projeye konu olan bölgedeki cevherleşmenin özelliklerinin belirlenmesi açısından jeokimyasal ve mineralojik olarak herhangi bir çalışmanın hâlâ yapılmadığı tespitinde bulunulmuştur.

Bazı manganez yatakları işletmeye açılabilir

Planlanmış bu çalışmadan da yola çıkılarak, bölgede gözlenen tüm manganez cevherleşmelerinin özelliklerinin kesin olarak belirlenmesinin, ileride bu bölgedeki maden yatakları üzerine yapılacak olan arama ve araştırma çalışmalarına da yardımcı olacağı düşünülmektedir. Türkiye’de önemli bir potansiyeli olan manganez cevherleşmesinin her yönüyle araştırılmasını önemli ve gerekli kılan bu hususların yanında, yapılan arama çalışmalarıyla, söz konusu bölgelerde işletmeye açılması mümkün olabilecek sahaların da tespit edilmesini beklemekteyiz.”