28 Kasım 2009 Cumartesi

Almanya’nın en büyük üçüncü enerji devi Yozgat’a geldi; ziyaret “davet polemiği”nin gölgesinde kaldı

AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, yıllık cirosu 17 milyar Euro olan ve önümüzdeki 10 yılda Türkiye’ye 2 milyar Euro’luk yatırım yapma kararı alan, Almanya’nın en büyük üçüncü enerji devi EnBW’yi, jeotermal enerji yatırımı için Yozgat’a getirdi. Ancak, EnBW temsilcilerinin Yozgat ziyareti, sivil toplum kuruluşlarının “toplantıya davet edilmedik” tepkisinin gölgesinde kaldı.

Bu arada, bölgedeki termal su için 1987’de büyük bir proje hazırlandığı, ancak dönemin SHÇEK Genel Müdürü Melih Gökçek ve dönemin Belediye Başkanı Cemil Çiçek’in çabalarına rağmen, yatırımın, dönemin CHP’li (SHP) ilçe Belediye Başkanı Yavuz Aksoy tarafından engellendiği ileri sürüldü. Halen Kayseri Şeker Fabrikası’nda Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürüten Aksoy’un, tesiste yüzde 50 ortaklık isteğinin kabul edilmemesi sebebiyle, yatırıma izin vermediği iddia edildi.

Yozgat için büyük fırsat

Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’ye 2 milyar Euro’luk yatırım yapma kararı alan, Almanya’nın en büyük üçüncü enerji devi EnBW, AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun’un girişimleri sonucu, jetormal enerji alanındaki yatırım imkânlarını araştırmak için 23 Kasım Pazartesi günü Yozgat’a geldi.

EnBW temsilcilerinin Yozgat ziyaretine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevlileri de katıldı.

Heyete sinevizyon gösterisi

Yozgat Valisi Amir Çiçek, yatırım imkânlarını araştırmak için gelen heyete gösterilmek üzere, Valilik Proje ve Koordinasyon Merkezi’ne Yozgat’ın jeotermal kaynaklarını tanıtan bir sunum hazırlattı. Hazırlanan tanıtım, İl Sağlık Müdürlüğü’nün Toplantı Salonu’nda heyete izlettirildi, ayrıca teknik bilgiler aktarıldı.

3 ilçede inceleme gezisi

Heyet daha sonra Yozgat’ın Sorgun, Sarıkaya ve Boğazlıyan ilçelerindeki jeotermal kaynakları ve daha önce kurulan tesisleri gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Yozgat Valisi Amir Çiçek’in rehberlik ettiği inceleme gezisine, AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun ve AK Parti Yozgat İl Başkanı Avukat Yusuf Başer de katıldı.

Gazeteci Çelikkaya’nın eleştirisi

Ertesi gün, “Yozgat Haber” gazetesinde “Özlem Çelikkaya” mahlasıyla köşe yazıları kaleme alan gazeteci, “Yozgat’taki kaynaklar” başlıklı yazısında, toplantı ve inceleme gezisinde sivil toplum kuruluşlarının yer almayışını eleştirdi.

Özışık’ın eleştiriye cevabı

Gazeteci Çelikkaya’nın bu eleştirisi üzerine, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özışık, yazılı bir açıklama yaparak, toplantı ve inceleme gezisine davet edilmediklerini ileri sürerek, AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun’a sitem etti.

Coşkun’dan yalanlama

Osman Coşkun ise, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) yaptığı açıklamada, Özışık’ı hem kendi danışmanının hem de Vali Çiçek’in bizzat telefon açarak davet ettiğini ancak Özışık’ın davete icabet etmediğini iddia etti. Coşkun, “Ayrıca böyle bir konuda davet edilmeye de gerek yok. Yozgat’a yatırımcının geleceğini duyduğu anda kendisinin gelmesi gerekirdi” dedi.

Özışık: İş işten geçtikten sonra davet ettiler

Coşkun’un bu beyanı üzerine İHA’nın sorusunu cevaplayan Özışık ise, kendisinin telefonla saat 13.00 sıralarında arandığını belirterek, “Vali Amir Çiçek, programın Yozgat merkez kısmı tamamlanmış, sunumlar ve bilgiler verilmiş ve Sorgun’da yemek yediği sırada beni aradı, katılmamı istedi” açıklamasında bulundu.

Kervana Açıkgöz de katıldı

Özışık’ın, Milletvekili Coşkun’a ve Vali Çiçek’e sitemi Yozgat basınında geniş yer buldu. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz de, sivil toplum kuruluşlarının davet edilmediği gerekçesiyle, Milletvekili Coşkun’a ve Vali Çiçek’e tepki gösterdi.

Almanya’nın en büyük üçüncü enerji devi EnBW’nin Yozgat ziyareti, “davet polemiği”nin gölgesinde kaldı.

EnBW’nin yıllık cirosu 17 milyar Euro

Almanya’nın en büyük üçüncü enerji şirketi EnBW’nin Türkiye Başkanı Franc Schülz, küresel krizden Türk bankacılık sektörünün fazla etkilenmemesinin kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi.

EnBW’nin Yozgat’a yatırım yapmasına öncülük eden AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun da, misafirlerine, yıllardır boşa akan 63 derece ısıdaki jeotermal su kaynağını gezdirdi. Yıllık cirosu 17 milyar Euro olan şirketin Türkiye Başkanı Franc Schülz, ziyarette “Yeterli imkân görürsek değerlendiririz” dedi.

Coşkun’dan EnBW’ye ‘engelleri kaldırma’ sözü

Milletvekili Coşkun da, kaynak önünde fotoğrafı çekilirken boşa akan suya işaret ederek, “Su akıyor, biz bakıyoruz. İşte sıcak su, işte yatırımcı, işte arazi. Artık helva yapmamız lâzım” diye konuştu. Coşkun “Yozgat’ın artık uyanması lâzım, feryat etmemiz lâzım. Alman şirket başka ülkelerde 3-5 bin metreden çıkarıyor bu suyu. Bizde ise kaynıyor” dedi. Babasının da Almanya’da çalıştığını anlatan Coşkun “Artık babalar Almanya’ya gitmesin” temennisini dile getirdi. Coşkun, EnBW temsilcilerine de, önlerine çıkacak engelleri kaldıracağına dair söz verdi.

Yatırımı CHP’li Başkan engelledi iddiası

Star gazetesinin haberinde yer alan iddiaya göre projeyi, dönemin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü olan şimdiki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek üstlenmiş, hâlen Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan dönemin Yozgat Belediye Başkanı Cemil Çiçek de projeye destek vermişti. Ancak, Gökçek ve Çiçek’in çabalarına rağmen, dönemin Boğazlıyan ilçe Belediye Başkanı Yavuz Aksoy’un izin vermemesi sebebiyle tesis inşa edilememişti. Yavuz Aksoy, hâlen Kayseri Şeker Fabrikası’nın Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunuyor.

(Yozgat Muhabir)