28 Kasım 2009 Cumartesi

AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek,
Rusya ziyaretinde enerji kaynaklarını inceledi

KEİPA Kültür ve Eğitim Komitesi Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nin (KEİPA) 34. Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere gittiği Rusya’da, dev enerji kaynaklarının bulunduğu Sibirya bölgesinde incelemelerde bulundu.

Diyalog Avrasya Platformu’nun (DA) yeni açılan Moskova ofisini ziyaret eden Çiçek, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Rusya’nın Türkiye’yi de yanına alarak ilerleme gayreti içerisinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin dünya jeostratejik ve jeopolitik arenasında büyük bir ülke olduğunu kaydeden Çiçek, “Osmanlı’dan kalan bir miras var. Hem Balkan topraklarında, hem Kafkas topraklarında, hem Arap ülkeleri üzerinde tarih boyu böyle bir avantajımız var. Biz bu avantajı iyi kullandığımız inancındayız” dedi.

TBMM heyetinin Rusya temasları

KEİPA’nın 34. Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere Rusya’ya giden TBMM heyeti, diğer KEİPA üyesi milletvekilleri ile birlikte Rusya’nın Sibirya bölgesine bir gezi gerçekleştirdi. KEİPA zirvesi için Rusya’ya giden TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ziyaretlerini tamamlayarak önceki gün Türkiye’ye dönerken, milletvekilleri de Rusya’nın dev enerji kaynaklarının bulunduğu Sibirya bölgesine gitti.

Yozgat Milletvekili Çiçek’in “DA” ziyareti

Sibirya ziyareti sonrası Diyalog Avrasya Platformu’nun (DA) yeni açılan Moskova ofisine ziyaret gerçekleştiren TBMM heyetinden bir kısmı, platformun çalışmaları hakkında bilgi aldı. KEİPA Kültür ve Eğitim Komitesi Başkan Yardımcılığı görevini yürüten AK Parti Yozgat milletvekili Mehmet Çiçek, Rusya temasları hakkında Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulundu.

Dört saat uçak yolculuğunun ardından Sibirya’ya ulaştıklarını kaydeden Çiçek, “Uçak yolculuğunun ardından helikopterlere binerek bir buçuk saat daha gittik. Rus yetkililer doğalgazın çıktığı alanları gezdirdiler ve bizi bilgilendirdiler. Dünyanın en büyük doğalgaz kaynakları Rusya’da. Petrol yatakları da hayli büyük. Rusya’nın büyük coğrafyası ve enerji kaynakları konusunda bilgi sahibi olduk” dedi.

Osmanlı mirasının avantajlarını iyi kullanıyoruz

Türkiye’nin dünya jeostratejik ve jeopolitik arenasında büyük bir ülke olduğunu kaydeden Çiçek, “Osmanlı’dan kalan bir miras var. Hem Balkan topraklarında, hem Kafkas topraklarında, hem Arap ülkeleri üzerinde tarih boyu böyle bir avantajımız var. Biz bu avantajı iyi kullandığımız inancındayız” diye konuştu.

Rusya, Türkiye’yi de yanına alarak, gücünü ilerletme gayreti içerisinde

Komşularla sıfır problemli bir Türkiye oluşturma gayreti içinde olduklarını ifade eden Yozgat milletvekili Çiçek, şu değerlendirmede bulundu:

“Bunun sonucunu aldığımızı görüyorum. Bu sadece bizim kendi iç alanımızdaki gücümüzü göstermiyor. Türkiye geliştikçe diğer dünya ülkeleri de Türkiye’nin bu gelişmesi istikametinde bu güçten, kuvvetten istifade etmek istiyor. Kanaatim şu ki; Rusya, geçmişte oluşturmaya çalıştığı çevredeki gücünü Türkiye’yi de yanına alarak ilerletme gayreti içerisinde. Bundan daha tabii bir şey olamaz. Türkiye, hem Amerika ile hem AB ile hem Rusya ile diğer komşuları ile dostane bir şekilde ilişkilerini yürüttüğü takdirde bölgesinin artık belirleyici ülkesi hâline gelebilir ve biz bunu gerçekleştirdik. Şu anda Türkiyesiz bu bölgenin hiç bir probleminin halledilemeyeceği ortada.”

“Da” mükemmel bir kuruluş

Diyalog Avrasya Platformu’nu kuruluş zamanından bugüne kadar takip ettiğini kaydeden Çiçek, “Mükemmel bir kuruluş. ‘Evet’ ile başlıyor. Farklılıkların yerine medeniyetlerin müştereklerini ortaya koymak suretiyle yola çıkıyor. Bence, bu da insanların birbirlerini tanımalarında en önemli yol” dedi

Türkiye’nin Rusya’dan, Rusya’nın da Türkiye’den alacak çok şeyi olduğunu ifade eden Çiçek, Sibirya’da Türk mallarını görmekten mutlu olduğunu söyledi. Çiçek, duygularını şu şekilde ifade etti:

“Sibirya’yı ziyaret ettiğimizde, bir süpermarkette Türk malı sebze ve meyvelerin satıldığını gördük. Ta Sibirya’nın en ucunda, doğalgaz yataklarının bulunduğu yerde küçük bir süpermarket sahibine sorduk, ‘Nasıl geliyor bunlar size?’. Bize ‘Biz size gaz veriyoruz, siz bize bunları veriyorsunuz’ dediler. Ne kadar güzel bir başlangıç. Türkiye, hem tarım alanında, hem ticaret alanında, hem sanayi alanında Rusya’ya vereceği çok şey var. Bu yüzden işadamlarımızın buraya gelmeleri lâzım.”

AK Parti, CHP ve MHP’li vekiller bir arada

Türk heyetinde AK Parti’den Çiçek’le birlikte, Kemalettin Göktaş, M. Altan Karapaşaoğlu, Eyüp Fatsa, Zeki Ergezen, Avni Doğan yer alırken, CHP’den Ali Topuz ve Mehmet Sevigen, MHP’den de Reşat Doğru yer aldı.

(Cihan Haber Ajansı-Moskova)