21 Ekim 2009 Çarşamba

Yozgat, eğitim ve ekonomide Balkanlara açılıyor

Yozgat, bir taraftan Bozok Üniversitesi ile, bir taraftan da Ticaret ve Sanayi Odası ile Balkanlara açılıyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi, Kosova Priştina Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı. Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık da, Kosova ziyareti çerçevesinde Priştina’da Kosova Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Özışık, Yozgat ürünlerinin Kosova üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine pazarlanması imkânlarını araştırdıklarını söyledi.

Geçen Ağustos ayında Priştina Üniversitesi’nden 19 kişilik bir heyet Yozgat’a gelerek Bozok Üniversitesi ve Yozgat hakkında bilgi almıştı.

Bozok-Priştina üniversiteleri arasında işbirliği protokolü

Yozgat Bozok Üniversitesi ile Kosova Priştina Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Priştina Üniversitesi Rektörlüğü’nde yapılan törende, iki üniversite arasındaki işbirliğini daha ileri taşıyacak protokol, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli ve Priştina Üniversitesi uluslararası işbirliğinden sorumlu Rektör Yardımcısı Rrof. Dr. Naser Mrasori tarafından imzalandı.

Priştina Üniversitesi’nde düzenlenen imza törenine Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talat Öz Pozan, Genel Sekreter Ahmet Gümüşsoy, Özel Kalem Müdürü Ahmet Gençaslan, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, Priştina Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nasar Mrasori ve öğretim üyeleri katıldı.

Yüksek lisans ve öğrenci değişimi imkânı

İşbirliği protokolü, iki üniversite arasında karşılıklı olarak yüksek lisans imkânı sağlamakla birlikte, öğrenci değişimi yapılmasını öngörüyor.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, imzalanan protokolün iki üniversite arasındaki işbirliğini daha da derinleştireceğini belirtti. Priştina Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naser Mrasori de, iki kardeş ülkenin bu iki üniversitesi arasında çok yönlü işbirliği protokolünün imzalanmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, işbirliğinin iki üniversite arasındaki bağların güçlenmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Rektör Prof. Dr. İnci Varinli’nin başkanlığındaki Yozgat Bozok Üniversitesi heyeti, Priştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bölüm yetkililerinden bilgi aldı.

1. Murat Türbesi’ne ziyaret

Türkiye’nin Priştina Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler tarafından da kabul edilen heyet, Priştina yakınlarındaki Sultan 1. Murat Türbesi’ni de ziyaret etti. Rektör Varinli’nin başkanlık ettiği Yozgat heyeti, Kosova ziyareti çerçevesinde Prizren’de Eğitim Fakültesi ve birçok derneği ziyaret ederek yetkililerle görüştü.

TSO Başkanı Özışık, Kosova’da yatırım imkânlarını görüştü

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, Kosova ziyareti çerçevesinde Priştine’de Kosova Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Kosova’nın başkenti Priştina’da Kosova Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile yatırım imkânlarını görüşen Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, daha sonra Kosova-Türkiye Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Özışık, Kosova’da Türk işadamlarının yatırım imkânları konusunda Kosova-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Oğuz Türkeri’den bilgi aldı. Özışık, Türkiye ile Kosova arasında ticaret köprülerinin kurulmasını arzuladıklarını ifade etti.

Kosova’da ticaret ve yatırım yapma, üretim sahalarını araştırma ve Yozgat ürünlerinin Kosova üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine pazarlanması imkânlarını araştırdıklarını kaydeden Özışık, “Kosova’daki soydaşlarımızın ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduklarını da gördük. Burada yatırım yaparak, soydaşlarımıza ekonomik açıdan güçlenmesi için yardımcı olmalıyız” dedi.

Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, Prizren’deki Türk dernekleri ve kuruluşlarını da ziyaret etti.

Geçen Ağustos ayında Priştina Üniversitesi’nden 19 kişilik bir heyet Yozgat’a gelerek Bozok Üniversitesi ve Yozgat hakkında bilgi almıştı.