21 Ekim 2009 Çarşamba

Büyük şair Yahya Kemal, Atatürk’ün tavsiyesi ile 1934’te 4. Dönem Yozgat Milletvekili olmuştu

Türk Dünyası’nın en büyük şair ve yazarlarından birisi olan Yahya Kemal Beyatlı, Atatürk’ün tavsiyesi ile 1934’te 4. Dönem Yozgat Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmişti. Yahya Kemal, bu münasebetle Atatürk’e bir teşekkür telgrafı çekmiş, Atatürk de, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak vasıtasıyla Yahya Kemal’e cevabî bir telgraf göndermişti.

1 Kasım 1958’de aramızdan ayrılan büyük şair Yahya Kemal’in hatırası, vefatının yıldönümünde Yozgatlılar tarafından hatırlanmayı bekliyor.

Yozgat Milletvekili Yahya Kemal’den Atatürk’e teşekkür

Asıl adı Ahmed Agâh olan 1884-Üsküp doğumlu şair Yahya Kemal Beyatlı, Yozgat Milletvekili Ahmet Hamdi Bey’in vefatı üzerine yapılan seçimde, Atatürk’ün tavsiyesi ile Yozgat Milletvekilliğine aday gösterilmiş, 1934 yılının Mart ayında 4. dönem Yozgat Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmişti.

Yahya Kemal’in Yozgat Milletvekilliğine seçilmesi dolayısıyla Atatürk’e gönderdiği teşekkür telgrafının aslı bugün Cumhurbaşkanlığı Köşkü Atatürk Arşivi’nde, Milletvekili Seçimleri bölümündeki dosyalar arasında bulunuyor. Mehmet Önder tarafından bulunan telgraf metni şöyle:

İstanbul/Galata, 70.3.7934, Sa: 15
Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Hz-Ankara

Türk milletinin büyük ve engin şerefli reisinin yüksek teveccühü eseri olarak bu defa Yozgat mebusluğuna intihabım vesilesile kalbim minnetle doludur. Ondokuz senedenberi dehasının yıldızına peyrev olduğum büyük reisimizin teveccühü hayatımın yegâne değeridir. Derin şükran ve tazimatımı arz ederim efendim.
Yahya Kemal

Telgraf, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak tarafından Atatürk’e okunmuştu. Atatürk, kendi adına cevap vermesi için Hasan Rıza Soyak’a emir vermiş, o da telgrafın üzerine “namlarına ben cevap yazacağım” kaydını koyarak 11 Mart 1934 günü Yahya Kemal’e şu telgrafı göndermişti.

Ankara, 11.3.1934
Yahya Kemal Beyefendi,
Moda, Avukat Celâl Bey Köşkü
Kadıköy/İstanbul,

Telgrafınızı Reisicumhur hazretlerine arz ettim. Güzel duygularınızdan pek mütehassis oldular. Muvaffakiyet dilediler. Tebrik ve selâmlarını size bildirmekliğimi emir buyurdular. Hürmetlerimi arz ederim efendim.
Umumi Kâtip

Yahya Kemal’in 1934 yılı Yozgat milletvekilliği bir yıl sürmüş, 1935 yılında Tekirdağ, 1943 yılında da İstanbul milletvekilliğine seçilmiş, 1946 seçimlerine kadar 12 yıl parlâmento hayatı devam etmişti.

(Yozgat Muhabir)