16 Ekim 2009 Cuma

Prof. Gülümser: Köylünün tükettiği et kayıtlara geçmediği için dengeli beslenmediği zannediliyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ali Gülümser, köylerde yaşayan insanların tükettikleri et ve süt ürünleri kayıtlara geçmediği ve satış istatistiklerine yansımadığı için, Türkiye’de insanların Avrupalılar kadar dengeli beslenemedikleri şeklinde yanlış sonuçlara varıldığını söyledi.

Dünya Gıda Günü münasebetiyle, Yozgat Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen tören ile çocuklara süt ve kek dağıtıldı.

Fatma Temel Turhan ilköğretim Okulu’nda düzenlenen törene Vali Yardımcısı Hüseyin Konak, Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Gülümser katıldı.

Prof. Gülümser, törende yaptığı konuşmada, dengeli beslenmenin et, süt ve diğer gıdaların belirli oranda alınması demek olduğunu belirterek, köylülerin dengeli beslenmedikleri şeklindeki kanaatin doğru olmadığını belirtti. “Şu unutulmamalıdır ki, köylümüz sanıldığı kadar dengesiz beslenmiyor, bilakis dengeli besleniyor” diyen Prof. Gülümser, bu düşüncesini şöyle açıkladı:

Market çıkışlı olmayan ürünler tüketilmiş gözükmüyor

“Sadece moral bulmak açısından bir örnek vereyim: ‘Dengeli beslenme’ dediğimiz zaman, et, süt ve diğer ürünleri belirli oranda almamız gerekir. Şunu unutmayın ki, köylümüz sanıldığı kadar dengesiz beslenmiyor., bilakis dengeli besleniyor. Envanterlere yansımayan bazı hususları çok kısa özetleyeyim: Köyde kesilen tavuk, kesilen hayvanlar, onların yumurtaları; annenizin, babanızın, amcalarınızın yaptığı peynir, süt, yoğurt, bulgur ve saire, bunlar hiçbir zaman envanterlere yansımıyor. Sadece şehirden alınan et, marketlerden alınan bu tür gıdalar envanterlere yansıdığı için, ‘Türkiye’de insanlar Avrupalılar kadar beslenemiyor’ gibi bir yanlış anlaşılma var. Aslında bütün bunlar dikkate alındığında, hiç de azımsanamayacak bir beslenme düzeyine sahip olduğumuz ortaya çıkmaktadır.”

Gıda güvencesi olmayan devlet, sosyal devlet olamaz

Ziraat Mühendisleri Malatya İl Temsilcisi Fevzi Çiçek ise, Dünya Gıda Günü dolayısıyla Ziraat, Veteriner ve Gıda Mühendisleri Odaları adına yaptığı açıklamada, gıda hakkının anayasal bir hak olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Herkesin yeterli ve nitelikli gıdaya erişme hakkı vardır. Bunu gıda güvencesini temin etmekle sorumlu ve yetkili olan devlet ve devletin icra organı olan hükümet sağlamak zorundadır. Gıda güvencesi temin edilmemiş bir devletten sosyal devlet olarak bahsetmek mümkün değildir.”

Fevzi Çiçek, Türkiye gibi tarımsal potansiyeli yüksek bir ülkede dahi gıda hakkının sağlanamayışının büyük bir sorun olduğuna işaret etti.