16 Ekim 2009 Cuma

Açılım kavgası değil ekmek kavgası

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde pancar taşıma ihalesini kazanan nakliyatçılarla, korsan olarak çalışan nakliyatçılar arasındaki anlaşmazlık, kendi mecrasından çıkarılarak, “açılım tartışması” olarak yansıtıldı.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde pancar taşıma ihalesini kazanan SS 1 No’lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi nakliyatçıların korsan nakliyatçıları engelleme girişimi, bu girişimi etkisiz hâle getirmek isteyen nakliyatçılar tarafından bazı milletvekillerine ve gazetelere “Yozgatlıların Kürt kökenli tarım işçilerini tehdit ettiği ve dövmeye kalkıştığı” şeklinde yansıtıldı. Nakliyat tartışmasının Yozgat basınında da “Kürt Açılımı” ile ilişkilendirilerek sunulması ise, Sarıkayalı nakliyatçıların hak arama çabalarını daha da zora soktu.

Yozgat Muhabir’in görüştüğü SS 1 No’lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Doğan, meselenin “Kürt Açılımı” ile hiçbir ilgisi olmadığını, kendilerinin haksız rekabete karşı verdikleri mücadelenin “açılım” tartışmalarıyla ilişkilendirilmek istendiğini söyledi. Doğan, Yozgat Muhabir’in yazılı açıklama talebi üzerine bir “Basın Açıklaması” yayınlayarak, tartışmanın perde arkasını anlattı.

Pancar taşıma ihalesini biz kazandık

Cengiz Doğan, kooperatif olarak, 2009-2010 sezonu “Kantarlardan Pancar Taşıma İhalesi”ni kazanarak 54 bin ton pancar taşıma hakkı elde ettiklerini belirtti.

Sarıkaya ilçesinde ve ilçeye bağlı köylerde üretilen pancarların çiftçiler tarafından sökülerek veya söktürülerek bağlı bulundukları kantarlara veya çiftçinin kendi imkânları ile Şeker Fabrikası’na taşındığını ifade eden Doğan, son zamanlarda medyada gündeme gelen bazı iddiaların doğru olmadığını kaydetti.

Biz yasal olarak17-18 ton yüklerken, onlar kaçak olarak 30 ton yüklüyor

Kooperatif üyesi kamyonlarının, kanun gereği Şeker Fabrikası’na ait kantarlardan araçların resmî taşıma kapasitesi kadar pancar alabildiklerini bunun da 17-18 tona tekabül ettiğini belirten Doğan, bazı köylerdeki çiftçilerle başka şehirlerden gelen nakliyatçıların 30 ton pancar yüklediklerini ileri sürdü.

Kaymakamlığa ve Valiliğe şikâyette bulunduk

Yasalara aykırı olarak haksız kazanç elde edenlere karşı kendi haklarını savunmak için Sarıkaya Kaymakamlığı’na dilekçe ile şikâyette bulunduklarını kaydeden Doğan, Kaymakamlığın talimatı ile denetimlerin başladığını ancak bu denetimlerin yetersiz kaldığını ifade etti. İlçe trafik ve Jandarma ekiplerinin kontrol alanlarının sınırlı arazinin de geniş olduğuna işaret eden Doğan, söz konusu nakliyatçıların Trafik ve Jandarma ekiplerinin kontrol alanlarını bildikleri için, taşıdıkları pancarı farklı yollardan fabrikaya ulaştırmaya başladıklarını ileri sürdü.

Doğan, bunun üzerine, haksız kazanç elde eden ve yasal olarak gerekli izin belgelerine sahip olmayan araçların engellenmesi için, Yozgat Valiliği kanalıyla Trafik Bölge Amirliği’ne müracaatta bulunduklarını anlattı.

Doğan, bu arada korsan nakliyat yapanlarla görüşerek, yaptıklarının yasal olmadığını ve bu haksızlığa karşı kanuni yollarla başvurduklarını kendilerine ilettiklerini kaydetti.

Jandarma’ya ‘tehdit ediliyoruz’ şikâyeti

Bu uyarılarının ardından korsan nakliyatçıların Jandarma’ya giderek, kooperatif üyelerinin kendilerini tehdit ettikleri ve dövmeye kalkıştıkları iddiasıyla şikâyette bulunduklarını belirten Doğan, “Hem kooperatifimizin hem de yönetimimizin adını basına kötü göstermeye çalıştılar” dedi.

Diğer şehirlerden gelen ve hâlen Sarıkaya’nın köylerinde çalışarak ekmek parası kazanmaya çalışan yüzlerce pancar çiftçisine insanca davrandıklarının altını çizen Doğan, “Haksız kazancın önlenmesi için girişimde bulunmamız bazı insanların canını yakmış olmalı ki, olayı farklı bir boyuta taşımışlardır” dedi.

Millet olarak hep birlikte yaşamayı biliriz

Millet olarak, Türk, Kürt, Laz, Çerkez, hep birlikte yaşamayı bildiklerinin altını çizen Doğan, şunları kaydetti:

“Eğer onların tabiri ile ‘Kürt meselesi’ olarak olaya girse idik 8-10 tane nakliyeci ile ne işimiz olurdu? Şu anda çiftçi tarlalarında çalışan yüzlerlerce Kürt kökenli insanlar çalışmaktadır. Bizler öyle düşünse idik, onlara da çalışma hakkı tanımaz, ekmek parası kazandırmazdık.”

Kürt açılımını haksız kazanca alet ediyorlar

“Kürt açılımı, birkaç zorbanın haksız kazanç elde etmeye çalışması ise, ben böyle açılıma karşıyım” diyerek, konunun çarpıtılmasına tepki gösteren Doğan, Sarıkaya’da çalışan Doğulu tarım işçilerine bir işçi gibi değil misafir gibi davranarak, açılıma en güzel katkıyı yaptıklarını ifade etti. Doğan, açıklamasını şöyle tamamladı:

Ekmeğimizin peşinde; haklının yanında, haksızın karşısındayız

“Biz her şeyi kanunî yoldan halletmeye, kimseye haksız yere zarar vermeden ekmeğimizin peşinde işlerimizi takip etmekte olduğumuzu, kanunlar çerçevesinde haklının yanında haksızın karşısında olduğumuzu bizzat beyan ve ifade eder saygılar sunarım.”

Sarıkaya’da Emniyet ve Jandarma ekipleri tarafından alınan güvenlik tedbirleri devam ediyor.