18 Eylül 2009 Cuma

Yozgat esir kampı Hollywood filmi oluyor

Birinci Dünya Savaşı’nda Anadolu’da Türklere karşı savaşan Teğmen Elias Henry Jones’un Yozgat’taki esir kampından kaçış hikâyesinin anlatıldığı “The Road to Endor” adlı roman sinemaya uyarlanacak. 2012 yılında tamamlanması planlanan bu Hollywood filminde Yozgat’ın ve Yozgatlıların beyaz perdeye ne şekilde yansıtılacağı ise henüz bilinmiyor.

Yapımcılığını Hillary Bevan Jones’un üstlendiği filme henüz yönetmen aranıyor. Filmi çekmeye kararlı gözüken ekip, çalışmalarını 2012 yılında tamamlamayı planlıyor.

İngiliz Teğmen Jons’un Yozgat’tan kaçış hikâyesi

Anadolu’da Türklere karşı savaşan Teğmen Elias Henry Jones’un 1920’de kaleme aldığı ve gerçek hikâyelerden yola çıkılarak yazıldığı iddia edilen roman, İngiliz bilimkurgu yazarı Neil Gaiman ile Amerikalı illüzyonist ve komedi ustası Penn Fraser Jillette’i bir araya getirdi. Filmin yapımcılığını ise Teğmen Jones’un torunu Hillary Bevan Jones üstlendi.

Film, Türklerle savaşırken Yozgat’taki kampa düşen sihirbazın, hileli cihazlar, ruh çağırma seansları, zihin oyunları, hayalet efektleri, sahte intihar gibi yöntemleri kullanarak kampın Türk komutanını etkilemesini anlatıyor.

Yeni projeleri sebebiyle heyecanlı olduklarını belirten Gaiman, şunları söylüyor:

“Bir başkasının hikâyesi üzerinde çalışmak, kendi hikâyemin uyarlanması için çalışmaktan daha eğlenceli olabiliyor. Çünkü konuyu istediğim gibi parçalayıp oynamak beni çok rahatsız etmiyor.”

Endor?

2012 yılında tamamlanması planlanan ancak aranan yönetmenin bulunduğuna dair yeni bir bilgiye rastlamadığımız film projesi hakkında, firstshowing.net isimli internet sitesinde şu ifadelere yer verilmiş:

“Ne düşündüğünüzü biliyorum: “Başka bir Ewok filmi mi yapıyorlar?!” Hayır, bu defa Endor kelimesi Tevrat’ta adı geçen Canaanite Köyü’ndeki bir sorgu, “Yıldız Savaşları” filminden bir alıntı değil. “Endor Yolu”, 1920 yılında E.H. Jones tarafından yazılmış olan ve içerisinde 1. Dünya Savaşı'nda, gardiyanları ruhani dünya ile iletişime geçebildiklerine inandırarak bir Türk cezaevinden kaçan iki suçlunun hikâyesi. MTV filmi, çizgi roman yazarı Neil Gaiman (resimde soldaki) ve Penn Jillete (sağdaki) hikâyeyi filme çevirmeleriyle keşfetmiş. Projede yapımcılığı E.H. Jones'un torunu Hilary Bevan Jones üstlenmiş durumda, ancak proje için henüz bir yönetmen bulunabilmiş değil.

Senarist Gaiman kimdir?

1960 doğumlu Neil Richard Gaiman, Amerika’da yaşayan bir İngiliz. Yahudi bir ailenin çocuğu olduğu kaydediliyor. Bilim kurgu romanları, çizgi roman senaryoları, çocuk kitapları, şiirler ve şarkı sözleri yazıyor. Babasının Scientology tarikatının bir üyesi olduğu, kendisinin Hristiyan okullarında eğitim aldığı belirtiliyor.

V for Vendetta ve Watchman’in yaratıcısı Alan Moore ile olan dostluğu sonrasında çizgi roman maceraları yazmaya başlayan Gaiman, birçok yayımcı için çalışmış. Ancak onu şöhrete ulaştıran seri The Sandman olmuş. Morpheus isimli ‘Rüya Tanrısı’nın hikâyesini anlatan Sandman, 89-96 yıllarında seri olarak yayınlanmış. Seriden sonra da Grafik Roman şeklinde yayınlanan hikâyeleri olmuş. Arkabahçe Yayınları tarafından Türkçe’ye çevrilen bu eser, pek çok ödül almış.

Sandman’den sonra roman yazmaya ağırlık veren Gaiman, Stardust (2000), American Gods (2001), Coraline (2002), Anansi Boys (2005) gibi romanları ile New York Times Bestseller listelerine giren ve yeni romanları ilgiyle beklenen bir yazar olmayı başarmış. Romanlarının, İngiliz mizah anlayışı ile Amerikan macera-korku romanlarının bir bileşimi olduğu ifade ediliyor.

Gaiman’ın hikâyeleri, pekçok filme de çevrilmiş. Gaiman, bir röportajında, Gılgamış Destanı’nı senaryolaştırmak istediğini de belirtmiş.

(YM)