19 Eylül 2009 Cumartesi

Çözümsüzlük taraftarları panik içinde

Haber – İnceleme / Sürur Öztürk

Yozgatlı Dernekler Federasyonu Yönetiminin 10 Eylül’de Çankaya Köşkü’ne çıkıp Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret ederek, “Demokratik Açılım”a destek verdiklerini bildirmesi, Yozgat’ta çözümsüzlük taraftarı çevreleri rahatsız etti.

İleri gazetesinin panik hâlinde konuyu çarpıtarak öncülük ettiği karalama kampanyası, Yozgat Haber gazetesinin de desteğiyle, gerçeği yansıtmayan iddia ve suçlamalarla devam ediyor. Oysa, Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun Cumhurbaşkanı Gül’e sunduğu metinde, yaygara koparan çevrelerin dile getirdikleri hassasiyetler de açıkça ifade edilmişti.

Hükümet Yozgatlı hemşehrilerimize de açılabilmeli

Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun (YDF) Cumhurbaşkanı Gül’e sunduğu destek metninde, YDF’nin “en çok şehit veren illerin başında gelen bir şehrin içinden çıktığı”nın altı çizilerek, “Hükümet, Diyarbakırlı kardeşimize açıldığı ölçüde Yozgatlı hemşehrimize de açılabilmeli, hak ve özgürlükler ülke çapında eşit dağıtılmalıdır” uyarısı yapıldı.

Hassasiyetlere duyarsız kalınmamalı

Toplumun genelinde olduğu gibi YDF’nin de bu süreçle ilgili bir takım hassasiyetlerinin olduğu belirtilen metinde, “bu hassasiyetlere duyarsız kalınması, kanımızca başlatılacak açılım hamlesinin güdük kalmasına ve hatta ölü doğmasına sebebiyet verecektir” denildi.

Öcalan muhatap alınmamalı

“Demokratik açılım”da özen gösterilmesi gereken en önemli hassasiyetin ülkenin bölünmez bütünlüğü ile birlik ve beraberliği olduğunun da vurgulandığı metinde, Öcalan’ın muhatap alınmaması gerektiği de şöyle ifade ediliyor:

“…Ayrıca bugüne kadar on binlerce insanın hayatına kastedip, milyonlarca aileyi acı ve gözyaşına sevkeden bölücübaşı ile barış için İmralı’yı adres gösteren kişi ve gruplar, bu süreçte kesinlikle muhatap kabul edilmemelidir. Bölücübaşının çizeceği yol haritalarıyla hareket etmek, şehitlerin aziz hatıralarına saygısızlık ve şehit ailelerinin kanayan yaralarına tuz basmaktır. Bu sebeple içinde bölücübaşının olduğu hiçbir açılım, Yozgat’tan ve asıl amacı barış olan hiçbir vatandaştan destek görmeyecektir.”

YDF, verdiğini ilân ettiği desteğin, dile getirilen kırmızı çizgilere bağlı bir destek olduğunu da metinde şöyle ifade etti:

“…Yukarıda değindiğimiz kırmızı çizgilerin dışında hak ve özgürlüklerin kapsamının genişletilmesi, özgürlüklerin anayasal teminat altına alınması, her bireye onurlu insan yaşamı vaad edilmesi konularında getirilecek her türlü açılım ve oluşuma destek vereceğimizi belirtir, saygılar sunarız.”

İşte, Cumhurbaşkanı Gül’e sunulan metin

Yozgatlı Dernekler Federasyonu, 84 adet Yozgatlı Sivil Toplum Örgütünü bünyesinde bulunduran, Yozgat ilinin ekonomik, sosyal, kültürel anlamda gelişmesine hizmet etmeyi kendisine şiar edinmiş, Yozgat’ın meseleleri kadar ülke meselelerine de kafa yoran ve bu meseleler karşısında, “itidalli duruş” sergilemeye çalışan bir sivil toplum kuruluşudur.

Yozgatlı Dernekler Federasyonu, en çok şehit veren illerin başında gelen bir şehrin içinden çıkan bir sivil toplum örgütü olması sebebiyle, terör meselesinin tam ortasındadır ve bu konunun doğrudan muhataplarından birisidir.

Hükümetin bir süredir topluma tanıtmaya çalıştığı ve kamuoyu gündeminin şu anda bir numaralı konusu olan “Demokratik açılım planı” federasyonumuz tarafından büyük bir sağduyu ile karşılanmıştır.

Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun ve Yozgatlının asıl gayesi de akan kanın durması, bu anlamsız kavganın son bulması, şehitlerin arkasından dökülen gözyaşı selinin kuruması ve yok olmasıdır.

Yozgat halkı, Doğu ve Güneydoğu kökenli kardeşleriyle yüzyıllardır iç içe yaşamaktadır. Vatanperverliği ile tanınan ilimizde çok sayıda kürt kökenli kardeşimiz de bulunmaktadır. Yıllarca aynı coğrafyada birbirinden kız alan, kız veren, düğünlerinde beraber eğlenip, cenazelerinde beraber ağlayan, Malazgirt’ten beri bu ülke için omuz omuza çarpışan bu iki toplum arasında hiçbir sorun bulunmamaktadır. Yıllardır aramıza mesafe koymaya çalışanların ve iki toplum arasında sanal bir kavga yaratma uğraşı içinde olanların, şüphesiz hadlerini bilmeleri gerekmektedir.

Yozgatlı Dernekler Federasyonu, ekonomik, sosyal, kültürel hakların temini, özgürlüklerin yasal ve anayasal güvence altına alınması, insan haklarına saygılı bir devlet imajı oluşturulması konularında demokratik açılım planına destek vermektedir. Ancak bu uygulamalar, evrensel kriterlere uygun, tüm ülke çapında uygulanabilir ve ayrımcılığa yol açmayacak genel geçer uygulamalar olmalıdır. Bir diğer deyişle hükümet, Diyarbakır’lı kardeşimize açıldığı ölçüde Yozgat’lı hemşehrimize de açılabilmeli, hak ve özgürlükler ülke çapında eşit dağıtılmalıdır.

Tüm toplumun olduğu gibi Federasyonumuzun da bu süreçle ilgili bir takım hassasiyetleri mevcut olup, bu hassasiyetlere duyarsız kalınması, kanımızca başlatılacak açılım hamlesinin güdük kalmasına ve hatta ölü doğmasına sebebiyet verecektir.

Demokratik açılım projesinde özen gösterilmesi gereken en önemli hassasiyetin ülkenin bölünmez bütünlüğü ile birlik ve beraberliği olduğu düşüncesindeyiz. Yüzyıllarca birlikte mücadele verip, cephelerde omuz omuza çarpışarak ülke bütünlüğünü koruyan toplumların, birileri tarafından tezgahlanan ucuz senaryoların figüranları olmayacakları gerçeği de herkes tarafından bilinmeli ve kabullenilmelidir.

Ayrıca bugüne kadar on binlerce insanın hayatına kastedip, milyonlarca aileyi acı ve gözyaşına sevkeden bölücübaşı ile barış için İmralı’yı adres gösteren kişi ve gruplar, bu süreçte kesinlikle muhatap kabul edilmemelidir. Bölücübaşının çizeceği yol haritalarıyla hareket etmek, şehitlerin aziz hatıralarına saygısızlık ve şehit ailelerinin kanayan yaralarına tuz basmaktır. Bu sebeple içinde bölücübaşının olduğu hiçbir açılım, Yozgat’tan ve asıl amacı barış olan hiçbir vatandaştan destek görmeyecektir.

Yozgatlılar bugüne kadar yaşadığı türlü acılara rağmen halkların kardeşliğine sonuna kadar inanmaktadır. yukarıda değindiğimiz kırmızı çizgilerin dışında hak ve özgürlüklerin kapsamının genişletilmesi, özgürlüklerin anayasal teminat altına alınması, her bireye onurlu insan yaşamı vaad edilmesi konularında getirilecek her türlü açılım ve oluşuma destek vereceğimizi belirtir, saygılar sunarız.”