29 Eylül 2009 Salı

Yozgat çiftçisi soğuk hava depoları istiyor

Gazeteci Ahmet Sargın, Yozgatlı çiftçiler için hayatî önem taşıyan “soğuk hava deposu” ihtiyacına dikkat çekti.

“Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği” isimli derneğin başkanlığını da yürüten gazeteci Ahmet Sargın, İleri gazetesinde yayınlanan “Vah benim köylüm” başlıklı yazısında, soğuk hava deposu olmadığı için ürünleri ziyan olan Yozgatlı çiftçilerin sıkıntısını gündeme getirdi.

Soğuk hava deposu ihtiyacının ve mahsulünü tarladayken pazarlayamamanın “Yozgatlı köylünün en büyük derdi” olduğunu ifade eden Sargın, yetiştirdiği mahsulü çöpe, dereye, ırmağa dökmek zorunda kalan çiftçilerin hâline dikkat çekti.

Köylü üretmezse şehirli aç kalır

Sargın, “Köylünün malı para etmez, parayı aracı kazanır. / Köylü zarar ederken aracı-tefeci para kazanır. Tabii ki kazanacak, ama köylünün mahsulü de, alın teri de para etmelidir” diye yazdı. “Tarımı ve köylüyü çökertirseniz ekonominiz çöker / köylü üretimi bırakırsa şehirli aç kalır” diyen Sargın, soğuk hava depolarının kurulması, pazar ağının geliştirilmesi ve devletin köylüye sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Yozgat Muhabir, konuyu Mart ayında gündeme taşımıştı

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Çakırlar Köyü’nden Battal Çelik, geçen Mart ayında soğuk hava deposu olmaması sebebiyle ürünlerinin çürüdüğünü belirtmiş, bir miktar soğanı dereye dökerek, sıkıntılarıyla ilgilenmeyen yetkilileri protesto etmişti. Mahallî basın haberi “hükümeti protesto” şeklindeki başlıklarla yayınlarken, Yozgat Muhabir soğuk hava deposu ihtiyacına dikkat çekmiş ve haberi “Soğanları çürüyen çiftçi soğuk hava deposu istiyor” başlığıyla yayınlamıştı.