20 Eylül 2009 Pazar

İstanbul’da kaçırıldıktan sonra öldürülen Kürt işadamının aracı Yozgat’ta yakılmış olarak bulundu

İzmit’te kaçırıldıktan 10 gün sonra cesedi Ankara Elmadağ’da bulunan Kürt kökenli işadamı Abdurrahman Sever’in aracı, Yozgat’ın Yerköy ilçesinde yakılmış olarak bulundu. Cinayeti gerçekleştirdiği ileri sürülen çete üyeleri arasında eski bir Özel Harekâtçı, eski bir yüzbaşı ve meslekten atılan uzman çavuşların bulunduğu öğrenildi.

Çete üyelerinin, öldürdükleri Kürt kökenli işadamının aracını, hedef saptırmak için Yozgat’ın Yerköy ilçesinde ateşe verdikleri belirtiliyor. Aracın Yerköy’e kimler tarafından getirildiği ve kimler tarafından yakıldığı konusunda henüz bir bilgi elde edilemedi.

Öldürülen işadamının cesedi, Ankara Elmadağ’da, JİTEM’in kurucusu Cem Ersever’in cesedinin bulunduğu yere yakın bir yerde bulundu.

Ergenekon Soruşturması kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 3. iddianamede, JİTEM’in teşkilatlandığı illerin sıralandığı bir belge de yer alıyor. Belgeye göre, bu iller arasında Yozgat da yer alıyor.

Ayrıntılar...

İstanbul’da kaçırıldıktan 10 gün sonra cesedi Ankara Elmadağ’da bulunan Kürt kökenli işadamı Abdurrahman Sever’in cenazesi, dün İstanbul’un Pendik ilçesindeki Sahil Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Pendik Dolayoba’daki aile mezarlığına defnedildi.

Çok sayıda kuyumcu dükkânı bulunan Kürt kökenli işadamı Abdurrahman Sever, on gün önce İstanbul’daki evinin önünden kaçırıldı. 5 milyon dolar fidye talep eden çete üyeleri, istediklerini alamayınca işadamını boğarak öldürdüler. Ceset, JİTEM’in kurucusu Cem Ersever’in cesedinin bulunduğu yere yakın bir yere gömüldü. Çetede eski bir Özel Harekâtçı, emekli bir yüzbaşı, astsubay ve ordudan atılma uzman çavuşların bulunduğu öğrenildi.

Cinayetin arkasından ordudan atılmış çete üyeleri çıktı

İzmit'in Gebze ilçesinde kuyumculuk yapan Kürt kökenli Abdurrahman Sever, 9 Eylül’de İstanbul’un Pendik ilçesindeki evinin önünden silah tehdidiyle kaçırıldı.

Kendisinden haber alınamaması üzerine ailesi, emniyete başvurdu. Güvenlik güçleri, Gebze’deki MOBESE kameralarından, Sever’in son olarak beraber arsa bakmaya gittiği Mine D.’nin görüntülerini tespit etti. Kadının izini süren polis, başında ordudan atılan “Paşa” kod adlı eski bir Özel Harekâtçı İlyas K.’nin bulunduğu 6 kişilik bir çeteye ulaştı.

Aralarında emekli bir yüzbaşı, eski bir astsubay ve ordudan atılan uzman çavuşların da bulunduğu isimler gözaltına alındı. Zanlılar, sorgularında, Sever’i Ankara’ya götürdüklerini ve ailesinden istedikleri parayı alamayınca öldürerek Elmadağ’a gömdüklerini söylediler. Jandarma ekipleri, önceki gece şahısların tarif ettikleri Elmadağ’a bağlı Ediye Köyü’nün yakınındaki Ustabay Çiftliği’ne gitti.

Ersever’in gömüldüğü yere gömülmüş

Tarlada yapılan kazıda, Abdurrahman Sever’in cesedine ulaşıldı. 10 gün önce gömüldüğü belirlenen ceset, gece savcının incelemesinin ardından Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Sever’in gömüldüğü yerin, JİTEM’ci Cem Ersever’in öldürüldüğü bölgeye çok yakın olması dikkat çekti.

Cinayet nasıl işlendi?

İddiaya göre cinayet şöyle gerçekleşti:

Kuyumcu Abdurrahman Sever, İstanbul’dan arsa gösterme bahanesiyle Mine D. tarafından çağırıldı. Ardından, Aralarında İlyas K. ve meslekten atılan uzman çavuşların da bulunduğu suç örgütü tarafından kaçırıldı. Zanlılar, işadamını, “PKK’yı sen zengin ettin. Bize örgüt adına para vereceksin” diyerek tehdit ettiler. Daha sonra, işadamı Sever’in ailesini arayarak 5 milyon dolar fidye istediler. Şahıslar, fidyeyi alamayınca kuyumcuyu iple boğarak öldürdüler. İlyas K., suça ortak olmaları için diğer zanlıların da ipten tutmalarını sağladı.

İşadamının aracı Yozgat’ın Yerköy ilçesinde yakılmış olarak bulundu

Zanlıların, soruşturmayı yürüten ekipleri şaşırtmak için, işadamının otomobilini Yozgat’ın Yerköy ilçesinde ateşe verdikleri belirtiliyor.

Zanlılar, savcılıktaki sorgularının ardından sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandılar.

Zanlılardan birisinin eski bir astsubay olduğu ve “bordo bereli” olarak görev yaptığı, öldürülen işadamının gömüldüğü yerin bordo berelilerin eğitim yaptığı alan olduğu öğrenildi. Polis, aynı alanda başka cesetlerin de olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.