27 Eylül 2009 Pazar

Çandır’ın MHP’li Belediye Başkanı Eroğlu, CHP döneminin yolsuzlukları için müfettiş istedi

Yozgat’ın Çandır ilçesinin MHP’li Belediye Başkanı Ahmet Eroğlu, makam koltuğu ile makam masasının haczedilmesine sebep olan belediye borçlarından bir kısmının, CHP döneminde yapılan yolsuzluk ve usulsüzlüklerden kaynaklandığını ileri sürerek, İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş taleb ettiklerini bildirdi.

Başkan Eroğlu, “Bu olayın kamuoyu tarafından duyulması üzerine 4 ay önce İçişleri Bakanlığı’ndan talep etmiş olduğum müfettişin gelme süresi öne alındı” dedi.

Yolsuzluk iddiasını Yozgat Muhabir gündeme getirmişti

Çandır Belediye Başkanı Ahmet Eroğlu’nun bir kömür tüccarına olan borcu sebebiyle makam masası ve makam koltuğu ile belediye kasasındaki 1.745 Liraya haciz yoluyla el konulmuştu. Yozgat’ta ulusalcı çizgide yayın yapan bazı gazetelerin, bu haciz işlemini “AK Parti’nin muhalif belediyelere baskısı” şeklinde yayınlamaları üzerine Yozgat Muhabir, Başkan Eroğlu ile görüşerek, perde arkasını gündeme taşımıştı. Yozgat Muhabir, Eroğlu’nun açıklamalarını “Ahmet Eroğlu’dan Yozgat Haber’e yalanlama: Haciz işleminin AK Parti ile hiçbir ilgisi yok” başlığıyla yayınlamış, haberin fotoğrafında da, “MHP’li Çandır Belediyesi’ne haciz olayının altından AK Parti’nin baskısı değil, CHP’nin kömür yolsuzluğu çıktı” ifadesini kullanmıştı.

Yozgat’ta esnafa olan 124 bin lira borcu sebebiyle başlatılan icra takibi sonucu, makam koltuğu ve masasına el konulan Çandır ilçesi Belediye Başkanı Ahmet Eroğlu, kendisinden önce görev yapan belediye başkanları döneminde yapılan bazı yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talebinde bulunduklarını açıkladı.

Eroğlu, düğün salonunda gerçekleştirdiği halka açık bilgilendirme toplantısında, makam koltuğu, masası ve belediye kasasındaki paraya icra yoluyla el konulması olayını anlatıp, usulsüz harcama konularında bilgiler verdi.

29 Mart seçimleri sonrasında göreve geldiklerinde 286 bin lira tutarındaki kilitli parke alımıyla ilgili icra takibiyle karşılaştıklarını vurgulayan Eroğlu, bu borcu yapılandırdıklarını, ardından yol yapımında çalışan işçilerin 48 bin liralık alacakları için devreye girdiklerini, bu borcu da 20 ayda ödemek suretiyle anlaşmaya vardıklarını kaydetti. Çandır Belediye Başkanı Eroğlu, daha sonra şöyle konuştu:

Haber basına yansıyınca denetim öne alındı

“Bu borçların ardından da kömürle ilgili icra yazısı geldi. Bu kadar borcumuzun bulunmadığını düşünerek, kısmî itirazda bulunduk. Ancak, alacaklı avukatı itirazımızı öğrenip, hemen kati haciz kararı alarak belediyenin çelik kasasıyla birlikte makam koltuğuna ve masasına el koydurdu. Bu olayın kamuoyu tarafından duyulması üzerine 4 ay önce İçişleri Bakanlığı’ndan talep etmiş olduğum müfettişin gelme süresi öne alındı.”

Eroğlu, Çandır Belediyesi’nin yapılandırılan elektrik borcuyla birlikte 6 milyon 500 bin lira borcunun bulunduğunu, ekmek fırını, iş yerleri, düğün salonu, arsa satışı gibi birçok konuda usulsüzlük ve yolsuzlukların olduğunu ileri sürdü. Eroğlu, “Yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili 10’a yakın dosya var, açıklanması mahsurlu, onları müfettiş ve savcıya vereceğiz” dedi.

Eroğlu, belediyenin yaklaşık 716 bin lira icralık borcu olduğunu belirterek, bu borcu mevcut gelirleriyle ancak 18 ayda ödeyebileceklerini kaydetti.

Eroğlu, daha sonra kendisinin yaptığı ve yapacağı belediye hizmetleri hakkında bilgiler verdi.

Ayçiçeği Yağı Fabrikası cezaevine dönüştürülebilir

Çandır Belediye Başkanı Ahmet Eroğlu, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait âtıl durumdaki Ayçiçeği Yağı Fabrikasının, mahkûmların tarımsal üretim yapabilecekleri bir açık cezaevine dönüştürülmesine yönelik çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Başkan Eroğlu, 400 mahkûmun tarımsal üretim yapmasının ilçenin kalkınmasına katkı sağlayacağını, cezaevi’ne tahsis edilecek 100 kişilik personel kadrosunun da Çandır’da işsizliği ortadan kaldıracağını düşünüyor.

Çandır Belediye Başkanı Ahmet Eroğlu, merkezi Ankara’da bulunan Çandırlılar Derneği Başkanı Hacı Mehmet Akay ile birlikte Adalet Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı nezdinde bazı girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

İşsizliği ortadan kaldırır, ilçeyi kalkındırır

Âtıl durumdaki fabrikanın Adalet Bakanlığı’na devredilerek “Tarımsal Açık Cezaevi”ne dönüştürülmesinin mümkün olduğu yönünde olumlu görüşler aldıklarını belirten Eroğlu, tesisin cezaevine dönüştürülmesi hâlinde, gelecek olan 400 mahkûmun tarımsal üretim yapabileceklerini; cezaevi’ne tahsis edilecek 100 kişilik personel kadrosunun da Çandır’da işsizliği ortadan kaldıracağını ileri sürdü.

Daha önce Çandırlıların ortaklığı ile yörenin kalkınması, işsizliğin önlenmesi amacıyla kurulduğunu hatırlatan Eroğlu, “Bu fabrikanın böyle bir projeyle yeniden işler hâle getirilmesi, ilçemizde hem işsizliği ortadan kaldıracak, hem de ekonomik yönden kalkınmamıza önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi.

Kooperatif yönetimi projeye sıcak bakmıyor

Fabrikanın sahibi durumundaki kooperatif yönetiminin bu projeye sıcak bakmadığını da dile getiren Eroğlu, “bu fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini” düşünüyor.