26 Ağustos 2009 Çarşamba

Bu anlayış, belediyeciliğin çıtasını düşürür

Haber - Yorum / Sürur Öztürk

Yozgat Muhabir olarak, haber ile yorumun birbirinden ayrılması gerektiğine inandığımız için, haberleri -mümkün olduğunca- yalın ve yorumsuz olarak kaleme almaya özen gösteriyoruz. Eğer bir haber hakkında yorum yapmak istiyorsak, yorumu haberin içinde değil, haberden bağımsız olarak, ayrıca yayınlamayı gazetecilik ahlâkına daha uygun buluyoruz.

Bu “kepçe töreni” de bunlardan birisi. Haberini ayrıca okuyabilir ve siz kendinizce yorumlayabilirsiniz. Benim bu konudaki düşüncelerim ise şöyle:

Yazımın başlığını önce “Komik olmayın Sayın Başkan” şeklinde koymayı düşündüm; ama sonra “başlık rencide edici olmasın” düşüncesiyle, değiştirdim. Fakat, bu ifadeyi yazının içinde kullanmaktan da kendimi alamıyorum…

Haberi okumuşsunuzdur. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın düzenlediği “En Çevreci Belediyeler” yarışmasında ikinciliği elde eden Yozgat Belediyesi’ne ödül olarak verilen ve “kepçe” olarak tabir edilen iş makinesinin teslim alınması ve hizmete sokuluşu münasebetiyle bir tören düzenlenmiş. Ama ne tören!.. Şehrin sembol mekânı olan Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene; Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat Vali Vekili Mustafa İngenç, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Demirbaş, AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer ve bazı daire müdürleri katılmış… Kurban kesilmiş, dualar edilmiş…

Bir Yozgatlı olarak, doğduğumuz toprakların belediyesinin, belediyeler arasında düzenlenen bir yarışmada dereceye girmesi ve ödüllendirilmesi elbette beni de memnun etti. Fakat, bu konu bu kadar abartıldığında, bir yönüyle komik, diğer bir yönüyle de dramatik oluyor.

Yarışmada “kepçe” kazanan mahallî idare bir “köy muhtarlığı” olsaydı, belki böylesi bir tören, bir ölçüde mazur görülebilirdi. Malûm, iş makineleri oldukça pahalı makineler… Ancak, bir “köy muhtarlığı”ndan değil, koskoca Yozgat Belediyesi’nden bahsediyoruz. Bir belediye için son derece sıradan bir iş makinesi olan “kepçe” için Vali Vekilinden daire müdürlerine kadar onca memuru şehir meydanına toplayıp, kurban kesmek de ne demek oluyor? Koskoca Yozgat Belediyesi’nin hizmet çıtası bu kadar mı düştü? Yozgat Belediyesi kendisini bir “köy muhtarlığı” ya da bir “belde belediyesi” olarak mı görüyor?

Allah aşkına, komik olmayın Sayın Başkan!.. Bu anlayış, inanın size ve belediyenize yakışmıyor. Sıradan bir iş makinesini ve o iş makinesiyle yapılması muhtemel sıradan belediye hizmetlerini böylesi abartılı törenlerle sanki olağanüstü işlermiş gibi gösteren bir anlayış, belediyeciliğin çıtasını yükseltmez, aksine çıtayı daha da aşağılara düşürür.

Unutmayın ki, “çıraklık” döneminiz bitti ve “ustalık dönemi” diye adlandırdığınız bu ikinci dönemde sizden gerçekten de “ustalık” bekliyoruz. Sıradan işleri büyük işler gibi göstermek de bir ustalıktır; ama Yozgatlıların sizden beklediği ustalık bu değil…

Canınızı sıkıyor olabilirim; ama eleştirmezsem, sizi sevdiğim nereden belli olacak?