25 Ağustos 2009 Salı

Başer: Yeşil alanları 180 bin metrekareye çıkardık

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, çevrecilik alanında yaptıkları çalışmaları özetleyerek, Yozgat’taki yeşil alanları 180 bin metrekareye çıkardıklarını söyledi. Yozgat Vali Vekili Mustafa İngeç de, Şehrin görünen çevre güzelliğinden çok, kalıcı temizliğin ve sürdürülebilir çevreciliğin daha önemli olduğuna dikkat çekti.

Yozgat Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından belediyeler arasında düzenlenen ve sonucu geçen Haziran ayında açıklanan “En Çevreci Belediyeler” yarışmasında ikinci olmuştu. Yarışma sonunda Yozgat Belediyesi’ne ödül olarak verilen kepçe, belediye tarafından teslim alındı. Kepçe, bu gün düzenlenen törenle, belediyenin iş makinaları arasına dâhil edilerek hizmete sokuldu.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat Vali Vekili Mustafa İngenç, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Demirbaş, AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende bir konuşma yapan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, belediyenin ağır borç yüküne rağmen hiçbir zaman hizmetleri aksatmadıklarını belirterek, şunları söyledi:

Yeşil alanlarımızı 180 bin metrekareye çıkardık

“Biz belediye olarak alt yapı ve çevreye önem vermekteyiz. Bu nedenle, önce Biyolojik Arıtma Tesisi, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ve Yağmur Suyu Toplama Hattı’nı tamamladık. 24 bin metrekare olan yeşil alanımızı 180 bin metrekareye çıkardık. Çevre ve Orman Bakanlığımızın düzenlediği ‘En Çevreci Belediyeler’ yarışmasında yaptığımız bu çalışmalardan dolayı ikinci olduk ve bakanlığımız bize bu kepçeyi hediye etti. Çevre ve Orman Bakanlığımıza teşekkür ediyorum.”

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Demirbaş ise, bakanlık olarak alt yapıya önem veren belediyeleri desteklediklerini belirterek, “İnşallah Yozgat Belediyemiz gelecek yıl birinci olur ve daha büyük bir hediye veririz” dedi.

Önemli olan görünen güzellik değil, kalıcı temizlik

Yozgat Vali Vekili Mustafa İngeç de, belediyeler açısından alt yapı çalışmalarının çok önemli olduğunu belirterek, “Bazı kentlerin cadde ve sokakları güzel olabilir, o kentin içinden çıkan evsel atıklar, yeraltı sularını, sulama sularını kirletiyorsa, doğaya pis koku salıyorsa, gelecek nesillere ne bırakacaksınız? Kentin görünen estetik güzelliği değil, kalıcı olan yaşanabilir, sürdürülebilir bir çevre bırakmamız lâzım. Bu bakımdan Yozgat Belediyemizin yapmış olduğu, Biyolojik Arıtma Tesisi, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ve Yağmur Suyu Toplama Şebekesi çok önemli bir çalışmadır.”

Konuşmaların ardından kurban kesilerek Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen kepçe hizmete alındı.

Ödül getiren tesiste sağlığı tehdit eden eksiklikler tesbit edilmişti

Açılışı, 29 Kasım 2007 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yapılan ve “En Çevreci Belediyeler” yarışmasında Yozgat Belediyesi’ne ikincilik ödülü kazandıran “Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi”, köy muhtarlarının şikâyetlerine sebep olmuştu.

Salmanfakılı Köyü’nün Muhtarı Abdullah Kılıç ile Azizlibağları Köyü’nün Muhtarı Ali Koçaslan’ın mahallî basına yansıyan şikâyet ve iddiaları üzerine Yozgat İl Genel Meclisi, geçen Temmuz ayında olağanüstü toplanarak, konuyu müzakere etmişti.

Toplantı sonucunda, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike oluşturduğuna dair iddialar, İl Genel Meclisi’nin komisyon raporlarıyla doğrulanmış; hazırlanan raporlarda, sıralanan eksikliklerinin giderilmesi hâlinde, tesisin İmar Planı’na uygun olacağı belirtilmişti. Komisyon raporunda, Belediyenin eksiklikleri gidermek için yapması gereken çalışmaların denetleneceği de kaydedilmişti.