31 Temmuz 2009 Cuma

Hızlı tren, havaalanı beklentisini rafa kaldırdı

Daha 2 yıl öncesine kadar Yozgat’ın kalkınması için gerekli temel ihtiyaçlar arasında sayılan havaalanı, hızlı tren projesinin hayata geçirilmeye başlanmasıyla birlikte tamamen rafa kalktı.

Yozgat’ta havaalanı ihtiyacının devam ettiği ancak öncelikli ihtiyaç olmaktan çıktığı ileri sürülüyor. Bugün itibariyle havaalanının yapılması ve uçak seferlerinin başlaması hâlinde bile, yolcu sayısının düşük kalacağı iddiası da, dile getirilen görüşler arasında. Bunun yanı sıra, Yozgat’ın sürekli geliştiği ve yakın bir gelecekte havaalanının bugün olduğundan çok daha büyük bir ihtiyaç hâline geleceğinin altı çizilerek, konunun gündemde tutulması ve şimdiden çalışmalar yapılması gerektiği de ifade ediliyor.

1990’da temeli atıldı, 5 yıl sonra tarım arazisi oldu

Yapımı 1988 yılında planlanan Yozgat Havaalanı’nın temeli, 1990 yılında Anavatan Partisi iktidarı döneminde atıldı. Ne var ki, yıllar geçmesine rağmen, havaalanı bir türlü yapılamadı.

Yapımından vazgeçilen Yozgat Havaalanı, İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından tarla olarak kullanılmak üzere kiraya veriliyor. Yozgat’ın Kırıklı mevkiinde, Tayyip Köyü’nün sınırları içinde kalan ve 33 parselden oluşan toplam 288 bin 114 metrekarelik İl Özel İdaresi'ne ait arazi, 1995 yılından itibaren kiraya verilerek tarım alanı olarak kullanılıyor.

Vali Hüseyin Önal’ın çalışmaları

2000 yılında Yozgat Valisi Hüseyin Önal, havaalanı yatırımı için harekete geçti. 1500 metre pist alanı için arazisi bulunan havaalanının pist uzunluğunun 2 bin 500 metreye çıkarılması için kamulaştırma çalışmalarına başlanacağını bildiren Vali Önal, “Havaalanını elbirliğiyle yapabiliriz. Tüm imkânlarımızı bu iş için seferber edip, Yozgat’a bir havaalanı kazandıracağız” dedi. Ancak, Yozgat’a havaalanı kazandırmak, Vali Hüseyin Önal’a da nasib olmadı.

Vali Amir Çiçek’in çalışmaları

İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı görevini sürdürürken, 2006 yılında Yozgat’a Vali olarak atanan Amir Çiçek de, Yozgat Havaalanı’nın yapılması için teşebbüslerde bulundu. Amir Çiçek, 2007 yılının Temmuz ayında, gurbetçi işadamı Adem Saydam’a ait yapı malzemeleri fabrikasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ‘arsası yıllar önce tahsis edilmesine rağmen, çiftçilerin buğday ektiği havaalanı arsasının faaliyete geçirilmesi için çalışma başlattıklarını’ söyledi. Ancak, bu çalışmalardan da sonuç çıkmadı.

2007’de TSO’daki toplantı

2007 yılının Eylül ayında, Yozgat’ın sorunlarının ve bu sorunların giderilmesi için çözüm yollarının tesbit edilmesi amacıyla Sanayi ve Ticaret Odası’nda (TSO) yüksek katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, Yozgat’ın kalkınması için yapılması gerekenlerden birisinin de, Yozgat’a havaalanı yapılması olduğu kaydedildi. Toplantıda yapılan tespitlerin bir rapor haline getirilerek, milletvekillerine, bakanlara, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na sunulacağı belirtildi. Ancak, bu konuda bir ilerleme sağlanamadı. Yozgat’a havaalanı yapılması ve uçak seferlerinin başlaması konusu ise, artık gündeme bile gelmiyor.

Yakın bir gelecekte havaalanı ihtiyacı başgösterecek

Yozgat’a havaalanı yapılması konusunun gündemden düşerek rafa kalkmasının son dönemdeki en önemli sebeplerinden birisinin, hızlı tren projesinin hayata geçirilmeye başlanması olduğu belirtiliyor.

Yozgat’ta havaalanı ihtiyacının devam ettiği ancak öncelikli ihtiyaç olmaktan çıktığı ileri sürülüyor. Havaalanının yapılması ve uçak seferlerinin başlaması hâlinde bile, bugün itibariyle yolcu sayısının düşük kalacağı da, dile getirilen görüşler arasında. Bunun yanı sıra, Yozgat’ın sürekli geliştiği ve yakın bir gelecekte havaalanının bugün olduğundan çok daha büyük bir ihtiyaç hâline geleceğinin altı çizilerek, konunun gündemde tutulması ve şimdiden çalışmalar yapılması gerektiği de ifade ediliyor.

Buna karşılık, hızlı tren seferlerinin başlamasıyla birlikte, ulaşım sıkıntısının çok büyük ölçüde giderilmiş olacağı kaydediliyor. Şimdi bütün gözler, hızlı trene çevrilmiş durumda.

Tren gelir hoş gelir…

5 Kasım 2008 tarihinde ihale edilen ve 20 Kasım 2008 tarihinde yüklenici firmaya yer teslimi yapılan Ankara-Yozgat-Sivas Hızlı Tren Projesi’nin Yozgat-Sivas birinci etabının temeli, bu yıl 13 Mart’ta düzenlenen törenle atıldı.

Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Yukarı Elmahacılı köyü Üçkömler mevkiinde düzenlenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’den telekonferans sistemi ile katıldığı törene; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Yozgat Valisi Amir Çiçek, Sivas Valisi Veysel Dalmaz, AK Parti Yozgat milletvekilleri Bekir Bozdağ, Mehmet Çiçek, Abdulkadir Akgül, AK Parti Sivas milletvekili Selâmi Uzun, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, ilçe belediye başkanları, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Yozgat-Ankara arası ulaşım 1 saate düşecek

Hızlı tren hattı, Ankara, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Doğankent ve Yıldızeli üzerinden Sivas’a ulaşacak. Yerköy-Sivas hızlı tren projesi bin 80 günde tamamlanacak. Demiryolunun altyapı çalışmaları, China Major Road Brıdge - Cengiz – Mapa – Limak - Kolin Ortaklığı tarafından yürütülüyor.

Hızlı tren seferleri başladığında, Yozgat- Ankara arası ulaşım 1 saate düşecek. Hızlı tren seferlerinin getireceği bu ulaşım kolaylığının, Yozgat’ın ekonomik yapısını, sosyal ve kültürel hayatını büyük ölçüde canlandıracağı belirtiliyor.

(Yozgat Muhabir)