24 Haziran 2009 Çarşamba

Yozgat’ta binlerce ton pancar ziyan olabilir

Yozgat’taki pancar üreticileri, ÇEDAŞ’a olan elektrik borçları sebebiyle trafolarının mühürlendiğini, elektrik kullanamadıkları için de pancarlarını sulayamadıklarını dile getirdiler. Mağdur çiftçiler, bu durumun 10 gün daha devam etmesi hâlinde, binlerce ton pancarın ziyan olacağını belirterek, borçlarının yeniden yapılandırılmasını istediler.

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde pancar yetiştiren bir grup çiftçi, kendileri için hayatî önem taşıyan bir problemi, resmî makamlara yaptıkları başvurularla çözemeyince, Yozgat’a gelerek mahallî basından yardım istediler.

“Yozgat Haber” gazetesine ziyarette bulunan çiftçiler, ÇEDAŞ’a olan elektrik borçları sebebiyle trafolarının mühürlendiğini, elektrik kullanamadıkları için de pancarlarını sulayamadıklarını dile getirdiler. Mağdur çiftçiler, bu durumun 10 gün daha devam etmesi hâlinde, binlerce ton pancarın ziyan olacağını belirterek, borçlarının yeniden yapılandırılmasını istediler.

Yozgat Haber’in Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, Boğazlıyanlı pancar üreticilerinin dile getirdikleri sıkıntıyı, “Pancar çiftçisi elektrik borcu kıskacında” başlıklı yazısıyla gündeme taşıdı.

Sıkıntı sadece Boğazlıyan’da değil

‘Elektrik borcu yüzünden sıkıntıya düşen çiftçiler’ probleminin 21 ili kapsayan bir problem olduğunu belirten Soyer, Boğazlıyanlı çiftçilerin dile getirdiği bu problemin, “Yozgat Merkez’in yanı sıra, Sorgun ve Şefaatli başta olmak üzere, kısmen de olsa diğer ilçe ve beldeleri de yakından ilgilendirdiğini” kaydetti.

Gecikme faiziyle katlanan borçlar

Soyer’in yazdığına göre; borçlarından dolayı trafoları mühürlenen çiftçilerin kimisinin 100, kimisinin 200 bin Lira borcu bulunuyor. ÇEDAŞ’a olan bu borçların yaklaşık yarısı, zamanında ödenmediği için eklenen faizden oluşuyor.

ÇEDAŞ’a ziyaretten sonuç alamadılar

Çiftçiler, ÇEDAŞ Müdür Yardımcısı Muzaffer Ayan’a ziyarette bulunarak, kendilerine ödeme kolaylığı sağlanmasını istediler ancak olumlu bir karşılık alamadılar. Borçlu çiftçilerin bir kısmı faiz borcunun silinmesi; bir kısmı da, toplam borç üzerinden makul bir ödeme planı çıkarılması talebinde bulunuyor. Bazı çiftçiler ise, önden kısa vadeli çek verebileceklerini belirtip, gerisi için “anlayış” gösterilmesini istiyor.

Bu uygulama sadece Yozgat’ta

Çiftçiler, “borç gerekçesiyle elektriğin kesilmesinin sadece Yozgat’ta uygulandığını, Nevşehir, Konya, Kayseri gibi pancar üretimi yüksek diğer 20 ilde böyle bir uygulamanın olmadığını” ileri sürüyorlar.