21 Haziran 2009 Pazar

Çiftçilerden hububat alım fiyatlarına tepki

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, 61 kuruşa mal ettikleri buğdayın kilosunun 50 kuruş ve daha aşağıya satıldığını belirterek, çiftçinin zarar ettiğini söyledi.

Yozgat’ta ilçelerin ziraat odaları başkanları ve çiftçilerle bir araya gelen Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, bir basın açıklaması yaparak, hükümetin açıkladığı hububat fiyatlarına tepki gösterdi.

Açıkgöz, Divanlı Köyü’nde hububat ekili alanda yaptığı açıklamada, çiftçinin buğdayı 61 kuruşa mal ettiğini ancak hükümetin baş fiyat olarak 50 kuruş açıkladığını belirterek, “Bugün hasadın yapıldığı Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden buğdayın kilosu 38 kuruşa alınmaktadır. Açıklanan bu fiyatla çiftçinin kâr etmesi şöyle dursun, borcunu dahi ödeyemez” dedi.

Hükümetin buğday ithalatını durdurduğunda fiyatların normal seviyeye çıkacağını ileri süren Açıkgöz, “Türkiye, içeride ürettiğini tüketecek durumdadır. Ancak daha kalitesiz buğday ithal edildiği için kendi buğdayımızı tüketemiyor, depolarımızda bekletmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Fiyatların çok düşük olduğunu ve çiftçinin tekrar ekim yapamaz hâle getirildiğini ileri süren çiftçiler ise, şikâyetlerini şöyle dile getirdiler:

“Bir ton buğdaya bir ton gübre veya mazot alınmalıdır. Ancak 4 ton buğday satıyoruz, bir ton gübre ya da mazot alıyoruz. Girdiler çok yüksek, çıktılar düşük. Buğdayın kilosunun en az 60 kuruş olmasını istiyoruz.”