25 Haziran 2009 Perşembe

Tümgan: Yozgat’a ‘sosyete pazarı’ kurulsun

Yozgat’ın günlük gazetelerinden “Merhaba Yozgat”ın yazarlarından Soner Tümgan, şehir merkezine bir “sosyete pazarı” kurulmasının ilçeler için bir cazibe merkezi hâline geleceğini ve Yozgat ekonomisine katkı sağlayacağını ileri sürerek, Yozgat Belediyesi’nin buna önayak olmasını istedi.

Soner Tümgan, “Sosyete pazarı neden yok?” başlıklı yazısında, başta belediye yönetimi olmak üzere, Yozgat kamuoyuna bir çağrıda bulundu.

Alan memnun satan memnun

“Bir şehirde halk pazarı yoksa o şehirde kartel vardır” diyen Tümgan, Yozgat’a da kurulmasını istediği “sosyete pazarı”nı şöyle tanımladı:

“Benim bahsettiğin halk pazarı, haftanın Salı ve Çarşambasında açılan, 3 kilo domatesin 5 liradan satıldığı pazarlar değil. Benim bahsettiğim, özelikle tekstil ürünlerinin satıldığı sosyete pazarları… / Bu sosyete pazarları öyle yerlerdir ki, zengini fakiri oradan alışveriş yapar. / Alanın da, satanın da memnun kaldığı yerlerdir.”

Pazarın önündeki engel: Taşra zihniyeti

“Madem adımız şehir, neden olmasın bir sosyete pazarımız?” diye soran Tümgan, böyle bir teşebbüsün önündeki engelleri de şöyle özetledi:

“… Biz bir taşra olduğumuzdan böyle şeyleri sevmeyiz. Kabul görmez bizde böyle şeyler. Vatandaş ne kadar isterse istesin, başka esnaflar istemez, ‘ekmeğimiz elden gider’ diye feryat figan eder.”

Değişmezseniz yok olursunuz

Soner Tümgan, sosyete pazarı kurulmasına tepki gösterebilecek olan esnaflara da, “Değişimin bir parçası olmazlar ise, değişen ve ortadan kalkan ilk şeyin kendileri olacağını bilmeleri gerekir” diye seslendi.

İç turizm gelişir

İlçelerde ikamet eden vatandaşların alışverişlerini şehir dışından yapmalarından şikâyet edildiğini de hatırlatan Tümgan, Yozgat’a kurulacak bir “sosyete pazarı”nın, ilçeler için de cazibe merkezi hâline geleceğini ifade etti. Tümgan, “Bu gelen insanların alışverişleri eminim sadece ‘sosyete pazarı’yla sınırlı kalmayacaktır” diye yazdı.

Belediye önayak olmalı

Soner Tümgan, Yozgat’a bir “sosyete pazarı” kurulması için Yozgat Belediyesi’nin önayak olması ve müteşebbisleri cesaretlendirmesi gerektiğini belirtti.