27 Haziran 2009 Cumartesi

Çiftçilerin elektrik borcuna 36 ay taksit kolaylığı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının, faizleri makul seviyeye indirilerek taksitlendirileceğini açıkladı.

Dün Meclis Genel Kurulu’nda MHP Milletvekili Reşat Doğru, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçları hakkında yaptığı gündem dışı konuşmada, çiftçilerin elektrik borçlarının ertelenmesini istedi.

Doğru’nun konuşmasına hükümet adına cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borcu miktarının, 1,5 milyar TL ana para, yaklaşık 1 milyar TL faiz olmak üzere toplam 2,5 milyar TL olduğunu söyledi.

Yıldız, borçların, zamanında ödeme yapan çiftçilere haksızlık yapmamak açısından faizler düzenlenip, ana parayla birleştirilerek 36 ay taksit yapılabileceğini belirtti.

İlk taksidi ödeyen elektriğini açtırabilecek

Borçlu abone sayısının 148 bin olduğunu vurgulayan Yıldız, çiftçilerin, TEDAŞ ve bağlı kuruluşlarına başvurarak, borçlarını 36 ay taksitlendirebileceklerini ve ilk taksiti ödeyerek elektriklerini açtırabileceklerini kaydetti.

Yozgatlı çiftçiler de mağdur olmuştu

Geçen hafta “Yozgat Haber” gazetesine ziyarette bulunan Boğazlıyanlı çiftçiler, ÇEDAŞ’a olan elektrik borçları sebebiyle trafolarının mühürlendiğini, elektrik kullanamadıkları için de pancarlarını sulayamadıklarını dile getirmişlerdi. Mağdur çiftçiler, bu durumun 10 gün daha devam etmesi hâlinde, binlerce ton pancarın ziyan olabileceğini belirterek, borçlarının yeniden yapılandırılmasını istemişlerdi.

Enerji Bakanı Boğazlıyanlı

Son kabine değişikliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Devecipınar beldesi doğumlu. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın enerji danışmanlığını da yapan Yıldız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e olan yakınlığı ile de tanınıyor.