23 Mayıs 2009 Cumartesi

Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk
Abdüllatif Şener’in kuracağı partiye geçiyor

Bağımsız Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in kuracağı partiye katılacak.

AK Parti’den ayrıldıktan sonra “Yeni Oluşum Hareketi”ni başlatan eski Sivas Milletvekili ve eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, partisinin kuruluşunu pazartesi günü açıklayacak.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti’den Yozgat milletvekili seçilip, 24 Eylül 2008’de partisinden istifa ederek Bağımsız Milletvekili olan Mehmet Yaşar Öztürk de, Abdüllatif Şener’in kuracağı partiye katılacak. Abdüllatif Şener’in TBMM’de grup kurmayı hedeflediği belirtiliyor.

Şener, İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesini verdikten sonra basın toplantısı düzenleyerek partisini tanıtacak. Şener, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, kurucuların yeni isimlerden oluşacağını belirterek, “Yeni bir siyaset anlayışı getiriyoruz” dedi.

Şener, 29 Mart yerel seçimlerinde bütün partilerin kaybettiğini ileri sürerek, “İktidar partisi kaybetti, muhalefet de kazanamamıştır. Halk yeni bir siyasî çıkış bekliyor. Kamuoyuna güçlü bir deklarasyon yayımlayacağız. Yeni hareket, sağduyunun ve sâlim aklın sözcülüğünü yapacak” diye konuştu.

Şener’in eski milletvekillerini “yeni isim” prensibinden dolayı kurucular arasına koymayacağı belirtildi. Ancak parti kurulur kurulmaz TBMM’de de temsil edilecek. AK Parti’den istifa eden Yozgat Bağımsız Milletvekili Öztürk’ün Şener’in partisine katılacağı öğrenildi.

Partide kimler yer alacak?

Şener’in AK Parti’den geçen dönem milletvekili olan ancak yeni dönemde Meclis dışı kalan isimlerle birlikte hareket ettiği belirtiliyor. Bu isimler arasında eski Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu, eski Sinop Milletvekili Mustafa Öztürk, eski Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaplan, eski Batman Milletvekili Mehmet Ali Suçin ve eski Elazığ Milletvekili Abdülbaki Türkoğlu’nun yer aldığı öne sürüldü. Şener’le birlikte hareket edenler arasında eski Türk-İş Başkanı Salih Kılıç’ın da olduğu öğrenildi.

Öztürk’ün siyaset macerası

15 Nisan 1967’de Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Karabacak Köyü’nde dünyaya gelen işletmeci ve işadamı Mehmet Yaşar Öztürk, 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri’nde AK Parti’den milletvekili adayı oldu. AK Parti Kurucu Üyesi Öztürk, dördüncü sıradan aday gösterildiği için partisine küstü; seçilemeyeceğini düşünerek, seçim sürecindeki çalışmalara da katılmadı.

Ancak, AK Parti Yozgat’ta 5 milletvekili çıkaracak kadar yüksek oranda oy alınca, ummadığı bir şekilde milletvekili oldu. Fakat, milletvekili olmasına rağmen, partisine olan küskünlüğünü sürdürdü.

Şener rüzgârına kapıldı

Mehmet Yaşar Öztürk’ün adı, AK Parti Hükümeti’nde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı yapmasına rağmen, partisine muhalif bir tavır sergileyen, 2007 seçimlerinde aday olmayıp “Yeni Oluşum Hareketi”ni başlatan eski Sivas Milletvekili Abdüllatif Şener’le birlikte anılıyordu.

24 Eylül 2008’de, TBMM Başkanlığına gönderdiği yazıda, “Gördüğüm lüzum üzerine, üyesi bulunduğum AK Parti’den istifa ediyorum. Gereğini arz ederim. Saygılarımla” diyerek, partisinden istifa etti.

Öztürk’ün istifası, bazı basın organlarında “Şener istifası” olarak yorumlandı. O günlerde basında, Öztürk’ün ardından başka bazı milletvekillerinin de istifa edecekleri, Şener’in de, bu istifa eden milletvekilleriyle Meclis’te grup kurmayı planladığı iddia edildi. Şener ise bu iddiaları yalanladı.

Şimdi ise, Şener parti kuruyor, Öztürk de bu partiye katılacak ilk isimler arasında yer alıyor.

Bağımsız Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, milletvekili seçildikten sonra Yozgata hiç gelmedi.