20 Nisan 2009 Pazartesi

Ayşe Zeki: Yozgat’ın gizli zenginleri,
paralarını Yozgat dışında harcıyorlar

İleri gazetesi yazarı Ayşe Zeki, ekonomik kriz sebebiyle Yozgat esnafı sıkıntı içindeyken, Yozgat’ın gizli zenginlerinin, paralarını Yozgat dışında harcadıklarını ileri sürdü.

‘Yozgat’ta internet üzerinden hayatındaki kadına 3 bin 500 TL para verip orijinal marka bir çanta getirtecek kadar eli bol insanlar olduğunu’ belirten Ayşe Zeki, bu duruma tepki gösterdi. Zeki’nin tepkisi, hem bu kriz ortamında bir çantaya bu kadar para verilmesine, hem de bu paranın internet üzerinden Yozgat dışına çıkmış olmasına…

Yozgat’ın mahallî gazetelerinden İleri’nin köşe yazarı Ayşe Zeki, “Bir çanta” başlıklı yazısında, Yozgat’ta ‘parasının hesabını ve parayı nereye koyacaklarını bilmeyen’ çok sayıda ‘gizli zengin’ olduğunu ileri sürerek, buna bir de örnek verdi. Ayşe Zeki, bu konuda şunları yazdı:

Gizli zenginler

“Hani diyorum ya, Yozgat’ta zengin çok. Hele gizli zengini daha da çok. Bunu son duyduğum haber bir kez daha teyit etti. Yozgat’ta parasının hesabını bilmeyen çok fazla insan var. Parayı nereye koyacaklarını bilmeyen bu insanlar kendilerini gizlemeyi ise çok güzel başarıyorlar.

3 bin 500 Liraya çanta

Yozgat’ta internet üzerinden hayatındaki kadına 3 bin 500 TL para verip orijinal marka bir çanta getirtecek kadar eli bol insanlar var.

Parası olana 3 bin 500 TL’nin lafı olmaz da, bu şehirde her gün ticaret yapan dükkânlar kapılarına kilit vururken, insanlar işsiz ve bunun neticesinde psikolojisi bozuk olarak dolaşırken ben bu vicdanı anlamadım. Anlamak istemedim.

3 bin 500 TL ile işyeri kurulmaz, sadece üç dört ailenin aylık ihtiyacını karşılaşsınız, bir fabrika parası değil bunu biliyorum. Ama şu dönemde 3 bin 500 TL bir çantaya da verilmez. Yanılıyor muyum? İşte bu yüzden Yozgat garip, Yozgat yalnız, Yozgat sahipsiz.

Yozgat’tan dışarıya giden paralar

İnternetten çanta siparişi verip, ona bir servet ödeyen insanların bu şehirde yaşadığını öğrenince haliyle içinizdeki umudu kaybediyorsunuz. Yozgat’ta ticaret yapan insanlar, parası olana hitap edemezse kime edecek? Parası olmayanın zaten alışveriş yapacak gücü yok. Geri kalanı da bir serveti internet üzerinden başka bir şehire aktarınca olan oluyor.

Yatırım yapsam kazanır mıyım?

Bu diğer konularda da böyle. İnsanlar, yatırım yapmak istediklerinde farklı bir düşünceye kapılıyor, ‘benim açtığım mağazadan kim alışveriş yapacak, kim açtığım lokantadan yemek yiyecek?’ diye düşünüyor; hatta sürekli eksikliğinden şikâyet ettiğimiz eğlence mekânlarına bile kimsenin gelmeyeceği düşünülüp fiiliyata geçirilemiyor. Çünkü bu şehirde yaşayan zengin insanlar alışveriş için yakın metropol şehirlere gidip, eğlenmek için hafta sonları oraya kaçıyorlar. Gerisini siz düşünün.

Sonra da bize edebiyat yapmak düşüyor. Yozgat garip, Yozgat çaresiz, Yozgat kimsesiz, Yozgat sahipsiz, Yozgat fakir, Yozgat, Yozgat, Yozgat....”