28 Nisan 2009 Salı

Kuşsaray köyünde Brusella karantinası

Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Kuşsaray köyünde 140 küçükbaş hayvanda Brusella hastalığının görülmesi üzerine karantina uygulaması başlatıldı.

Aydıncık İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, Kuşsaray köyünde yaptıkları taramada, 6 kişiye ait 140 küçükbaş hayvanda Brusella hastalığı tesbit etti. (Temsilî resim)

Yapılan incelemede, hayvanlardaki hastalığın salgın hâlinde olduğu belirlendi. Bunun üzerine ekipler, köydeki bütün hayvanlara koruyucu aşı yaptı.

Karantinaya alınan köyde, hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.

Brusella Hastalığı Nedir?

Brusella (Brucellozis) hastalığı birçok dünya ülkesinde olduğu gibi ülkemiz hayvancılığı açısından da önemli olan, hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklardan biridir. Ekonomik kayıplarının yanı sıra, insan sağlığını da etkilemesi sebebiyle hem dünya ülkelerinde hem de Türkiye’de, salgın hayvan hastalıkları ile mücadelede ilk sıralarda yer almaktadır.

Hayvanlarda bu hastalık yavru atma, süt veriminde azalma, damızlık değerinin kaybolması, kısırlık gibi hem yetiştirici hem de ülke ekonomisi açısından ciddi kayıplara yol açmaktadır.

Evcil hayvanlarda bulaşıcı yavru atma hastalığı olarak bilinen hastalık, insanlarda “dalgalı humma”, “bang hastalığı”, “Malta humması” ve “Akdeniz humması” olarak da bilinmektedir.

Brusellozis Neden Önemlidir?

Hastalığın çabuk yayılması, kontrol ve mücadelesinin güçlüğü, uzun zaman alması ve masraflı olması dikkati çekmektedir. Hayvansal protein kaynaklarına olan olumsuz etkisi, hayvan ve hayvansal ürünlerin ticaretine engel teşkil etmesi ve çoğunluğu kırsal kesimde bulunan kısıtlı imkânlara sahip hayvan yetiştiricilerinin sosyo-ekonomik gelişmesini engellemesi gibi zararlarının olması bir başka faktördür.

Ayrıca insan sağlığı açısından taşıdığı risk, hastalığın önemini daha da artırmaktadır. İnsanlarda uzun süren bir hastalığa sebep olan brusellozis, fizik yetersizliği ve iş gücü kaybına sebep olurken, tedavi ve hastane giderleri de önemli bir ekonomik kayba yol açmaktadır.

(Kaynak: gundeminsan.com)