11 Ocak 2009 Pazar

Yozgat’ta bin 412 hektar 2B alanı bulunuyor

Hükümetin 29 Mart seçimlerinden önce yasa çıkarmayı planladığı 2B alanları 473 bin 419 hektar alanı kapsıyor. Yozgat’taki 2B alanının ise bin 412 hektar olduğu öğrenildi.

Hazırlanan yasa taslağıyla hak sahiplerine rayiç değerler üzerinden satılması, TOKİ'ye emlâk vergisine tâbi değerler üzerinden devri planlanan 2-B'lerin toplam büyüklüğü 473 bin 419 hektarı buluyor. Kadastro çalışmaları tamamlandığında bu rakamın 600 bin hektara ulaşacağı tahmin ediliyor. Yozgat’ta toplam bin 412 hektar 2B alanı (orman dışına çıkarılmış araziler) bulunuyor. Kanun Tasarısı’nın taslağında, bu konuda şu bilgi veriliyor:

2B'ler neden satılıyor?

“10-30 yıldır işgalcilerin elinde bulunan, devlete o günden bu yana bir kuruş ödemeyen, aksine kullanan kişilerce harici senetlerle alınıp, satılan yeniden orman yapılması mümkün olmayan bu arazilerin, kullananların elinden alınıp, orman içi köyler halkına tahsis edilebilmesi de mümkün değildir. Bu yerlerin rayiç değerleri üzerinden değerlendirilerek sağlanacak malî kaynak, öncelikle nakledilecek orman köylülerine ait taşınmazların kamulaştırılması, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen, ancak tarım alanı olarak kullanılmasında yarar görüldüğü için orman sınırları dışına çıkartılan yerlerin ıslah, imar ve ihyası, naklen iskân, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve yeni orman alanlarının tesisinde kullanılacaktır.”

Hiç yorum yok: