12 Ocak 2009 Pazartesi

Yazarlar, mitinge katılımın azlığından şikâyetçi

Geçen Cumartesi günü Yozgat Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılımın beklenenden az olması, gazete yazarlarının tepkisine sebep oldu.

Merhaba Yozgat gazetesi yazarı Çetin Mermertaş, mitingin başka bir boyutunu da ele alarak, MHP’li grubun siyasî kimliklerini öne çıkaran tavırlarını eleştirdi.

Erkılıç: İsrail’e değil, Yozgat’a bile sesimizi duyuramadık

İleri gazetesi Yazı İşleri Müdürü Seda Erkılıç, “Sözde tek yürek” başlıklı yazısında, onlarca dernek ve sivil toplum örgütünün bir araya gelmesine rağmen, mitingde Cumhuriyet Meydanı’nı dolduracak kadar bile bir kalabalık toplanamadığına işaret etti. “İsrail’e değil Yozgat’a bile sesimizi duyuramadık” diyen Erkılıç, tepkisizlik olarak değerlendirdiği katılım eksikliğine tepki gösterdi.

Yılmaz: Hey gözünü sevdiğimin ülkesi

Aynı gazetenin yazarlarından Tarık Yılmaz ise, “İki gün” başlıklı yazısında daha genel bir değerlendirme yaparak, İsrail’e en fazla tepkinin ve dünyada yardıma ihtiyaç duyan ülkelere en fazla yardımın Türkiye’den çıktığına işaret edip, daha iyimser bir analiz yaptı. Yılmaz, bu bakış açısını şöyle dile getirdi:

“Bakın Türkiye'ye... Hey gözünü sevdiğimin ülkesi. Tsunami olur ordasın, Hindistan yerle bir olur ordasın, Afganistan ağlar ordasın. Nerede yok ki bu vefakâr millet…”

Ancak Yılmaz da, “Katılım beklenildiği gibi olmadı. Nedendir bilinmez, beklenen kesimler yoktu orada” diyerek, Yozgat’taki mitingin beklenen ilgiyi görmediğini belirtti.

Büyüksoy: Manzara pek de iç açıcı değildi

Yozgat Merhaba gazetesi yazarı M. Recai Büyüksoy da, “Filistin’e destek, İsrail’e lânet” başlıklı yazısında, mitinge katılımın düşük oluşunu şöyle ifade etti:

“Gerçeği söylemek gerekirse, Filistin’e destek mitingine olan katılım beklenen gibi olmadı. En azından Cumhuriyet Meydanı’nın dolması beklenirken, maalesef katılım çok yetersizdi. Farklı din ve düşüncelere sahip olan milletlerin, insanların düzenlediği mitinglerde dahi yüksek sayıda katılım olurken, ilimizde yapılan destek gösterilerindeki manzara pek de iç açıcı değildi.”

Mermertaş: Kişisel tepki çok, toplu tepki az

Aynı gazetenin yazarlarından Çetin Mermertaş da, “Mitingte siyaset” başlıklı yazısında, katılımın az oluşunu şöyle değerlendirdi:

“Kişisel tepkinin arttığı bir dönemde, toplu tepkiye katılımın az olması da dikkat çekiciydi. Cumhuriyet Alanı’nın bir köşesinde başlatılan miting, kısa süre içerisinde son buldu. Bizim tepkimiz, desteğimiz, acıyı paylaşmamız bu kadar olur. Gerisi boş laf…”

Mitingteki MHP’li gruba eleştiri

Çetin Mermertaş, yazısında, mitinge katılan MHP’li grubun siyasî kimliğini öne çıkaran tavrını da eleştirdi. “Akla gelebilecek her türlü organizasyonda ‘siyasî görüş’ün yansıtılmasına anlam vermekte güçlük çekiyorum” diyen Mermertaş, eleştirisini şöyle dile getirdi:

“Toplumsal bir olay içerisinde siyasi görüşünün yansıtılması… Cumartesi günü yapılan mitingin siyasetle ne alâkası var? Farklı görüşlere sahip insanların bir araya gelip, sesini yükselttiği, haykırdığı bir ortamda, birileri çıkıp adeta oyunbozanlık yapıyor. Enteresan… Bunu yapanlar da hep aynı kesim. Sanırsınız, mitingi sadece kendileri düzenlemiş… Neden böyle oluyor? Neden siyasî görüş hep ön plana çıkarılıyor? Bunun irdelenmesi şart.

Bu tavır MHP’ye zarar veriyor

Kimden bahsediyoruz? Elbette, bunu alışkanlık haline getirmiş MHP’lilerden. Aslında toplumsal konularda bu tür yaklaşımlar, siyaseti alet haline getirmeler , partiye büyük zarar veriyor… Farkında da değiller… İnsanlar çekiniyor, endişe duyuyor, kaçıyor…

Cumartesi günü de aynı manzaralar karşımıza çıktı. İlin Belediye Başkanı orada. Mitingin ön sırasında Halkla iç içe. Diğer siyasî parti temsilcileri orada ama, destek için birleşmişler. Siyaset yapmadan… Geri planda bıraktılar… Sanırım MHP’nin artık kendini sorgulama zamanı gelmiştir…”

Hiç yorum yok: