23 Mart 2013 Cumartesi

Uçar: Kültürel mirasımızı yaşattığımız müddetçe birliğimiz ve beraberliğimiz de yaşayacaktır

Çiğdem Şenliği zengin folklorik unsurları ile kutlandı
3. Çiğdem Şenliği’nde konuşan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, “Çiğdem Şenliği, Yozgat’ta nesilden nesle gelen bir geleneğin adıdır. Kültürel bir mirastır. Bu miras yaşadığı sürece birlik ve beraberliğimiz, sevgimiz, dostluğumuz daima devam edecektir” dedi.

Yozgat Valiliği, Yozgat Belediyesi, Bozok Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen ve geleneksel hâle getirilen “Çiğdem Şenliği”nin üçüncüsü gerçekleştirildi.

Halkın katılımına açık olarak Cumhuriyet Meydanı’nda yapılması planlanan Çiğdem Şenliği, kar yağışı sebebiyle Yimpaş Alışveriş Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Şenlikte, çiğdem gezmesi temsili olarak canlandırıldı, küplerden çekilen maniler okundu, topaç çevrildi, halat çekme ve çuval yarışları yapıldı. Yozgat, Kırgızistan, Özbekistan ve Çuvaşistan halk oyunları ekipleri gösteriler sundular.

Şenliğin Şahin Tepesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen kısmında ise nevruz ritüelleri gerçekleştirilerek, nevruz ateşinden atlandı, örs üzerinde demir dövüldü.

Şenliğin sonunda katılımcılara Yozgat’ın ünlü mahallî yemeği Testi Kebabı ve şenlik yemeği olan çiğdem pilavı ikram edildi.

3. Çiğdem Şenliği’ne Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, çevre illerin üniversitelerinden dekan ve akademisyenler, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Ayrıntılar

Çiğdem gezdirmesi
Çiğdem Şenliği, geleneksel olarak üzerine kırlardan toplanan çiğdem çiçeklerinin asıldığı bir ağaç dalının davul zurna eşliğinde izleyiciler arasında gezdirilmesiyle başladı. “Çiğdem gezdirmesi” diye tabir edilen bu ritüeli gerçekleştiren üniversite öğrencileri, “Çiğdem çiğdem çiçecik / emmim oğlu köçecik / yağ verenin oğlu olsun / bulgur verenin kızı olsun” manisi eşliğinde protokol mensuplarından yağ ve bulgur topladılar. Bu maniye karşılık olarak “Kızım olsun / Kızım olsun / Çerezi üzüm olsun / Düğünü güzün olsun” manisini söyleyen Vali Yazıcı heybeye bulgur attı.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ve (aynı ismi taşıyan) AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer de geçlerin elindeki küplerin içinden, her birisinin üzerinde ayrı bir maninin yazılı olduğu kâğıtlardan birer tane çekerek, çıkan manileri okudular ve çiğdem gezdirmesi heybesine bulgur koydular.

Protokol mensupları, heybeye bulgur doldurdular
Vali Yazıcı’nın manisi: “Hey Bahtiyar Bahtiyar / Bahtiyarın vakti var / Bir güzelin bir çirkine / Sarılmaya vakti var”

Rektör Uçar’ın manisi: “Dertliyim dermanın yok / Elimde fermanın yok / Yük ettim gam yükümü / Geçecek dermanın yok.”

Şenlikte bir konuşma Yapan Vali Yazıcı, atalarının da Özbekistan’dan Türkiye’ye göç ettiğini ve dolayısıyla kendisinin de Özbek torunu olduğunu belirterek, Kırgızistan, Özbekistan ve Çuvaşistan halk oyunları ekiplerine ‘Hoş geldiniz’ dedi. Çiğdemin uzun süren kış aylarının ardından baharın müjdecisi olduğunu ve baharın da umut demek olduğunu ifade eden Yazıcı, “Bu baharın ülkemize mutluluklar ve güzellikler getirmesini diliyorum” dedi.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar da, “Çiğdem Şenliği, Yozgat’ta nesilden nesle gelen bir geleneğin adıdır. Kültürel bir mirastır. Bu miras yaşadığı sürece birlik ve beraberliğimiz, sevgimiz, dostluğumuz daima devam edecektir” diye konuştu.

Çocuklar gibi şendik…

Daha sonra Yozgat, Kırgızistan, Özbekistan ve Çuvaşistan halk oyunları ekipleri, yöresel oyunlarından örnekler sundular.

Konuk ülkelerin gösterileri ilgiyle izlendi
Konuk ülkelerin gösterileri ilgiyle izlendi
Konuk ülkelerin gösterileri ilgiyle izlendi
Gösterilerin ardından Gazi Üniversitesi ve Bozok Üniversitesi öğrencileri arsında halat çekme ve çuval yarışları düzenlendi, topaç çevrildi. Vali Yazıcı, Rektör Uçar ve Milletvekili Başer de topaç çevirdiler.

Protokol mensupları çocukluk günlerine gittiler
Şenliğin Şahin Tepesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen kısmında ise nevruz ritüelleri gerçekleştirilerek, nevruz ateşinden atlandı, örs üzerinde demir dövüldü.

Şenliğin sonunda katılımcılara Yozgat’ın ünlü mahallî yemeği Testi Kebabı ve şenlik yemeği olan çiğdem pilavı ikram edildi.

Yozgat'ın tescilli yöresel yemeği Testi Kebabı
Testi kebabına çiğdem çiçekleri ilâve edildi
(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: