29 Mart 2013 Cuma

TBMM Başkanı Çiçek: Yozgat ancak eğitimle kalkınır

TBMM Başkanı Cemil Çiçek
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bir şehrin kalkınmasında üniversitenin önemli bir payı olduğunu ancak üniversitenin başarısının, mezun ettiği öğrenci sayısıyla değil, yetiştirdiği insanların özel sektördeki istihdam oranıyla ölçülmesi gerektiğini söyledi.

Yozgat’ı eğitim şehri yapacağız

Çiçek, “Özellikle hemşehrilerim çin söylüyorum; Yozgat’ın kalkınması ve gelişmesi için de öyle uzun uzun edebiyata gerek yok. Eğitim önceliklidir. Onun için iki de bir eğitim, iki de bir üniversite diyoruz” dedi. Bin 200 kapasiteli bir yurdun ihalesinin yapıldığını ve Mayıs ayında tesliminin yapılacağını hatırlatan Çiçek, Yozgat’ı ilçeleri ile birlikte bir eğitim merkezi, eğitim şehri hâline getirmek istediklerini söyledi. Çiçek, “Geçmişte de böyledir. Birçok yerde lise yokken, Yozgat’ta vardı. O geleneği sürdürmemiz lâzım” diye konuştu.

İkinci okul ve istihdam için Hisarcıklıoğludan söz aldı

TBMM Başkanı Çiçek, Sağlık Yüksekokulu’ndan mezun olan gençlerin TOBB Üniversitesi Hastanesi’nde istihdam edileceklerine dair TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’dan söz aldığını da dile getirdi. Çiçek, Şahin Tepesi’nde Testi Kebabı ikramı öncesinde, testi kırma ritüelini gerçekleştiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’dan, Yozgat’a ikinci bir okul yaptıracağına dair söz aldı

Bozok Üniversitesi’nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yaptırılan Sağlık Yüksekokulu’nun yeni binası, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı, Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı bir törenle hizmete açıldı.

Çiçek, Bozdağ ve Hisarcıklıoğlu, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından düzenlenen “Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni”ne de katıldılar.

Açılış töreni

Sağlık Yüksekokulu törenle hizmete açıldı
Sağlık Meslek Yüksekokulu’nun açılış törenine Çiçek, Bozdağ ve Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Yusuf Başer, Ertuğrul Soysal, Bozok Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Yumak, Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, belediye başkanları, kaymakamlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Protokol mensupları, açılışın ardından binayı gezerek yetkililerden bilgi aldılar.

TBMM Başkanı Çiçek, Sağlık Yüksekokulu’ndan mezun olan gençlerin TOBB Üniversitesi Hastanesi’nde istihdam edileceklerine dair TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’dan söz aldığını da dile getirdi. Çiçek, Bozdağ ve Hisarcıklıoğlu, daha sonra Yüksekokulda eğitim gören öğrencilere tansiyonlarını ölçtürdüler.

Çiçek, tansiyonunu ölçtürerek sağlık hizmetlerini de başlatmış oldu
Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni

Açılış programının ardından, Yozgat TSO tarafından Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni” gerçekleştirildi.

TSO Başkanı Metin Özışık, yaptığı açış konuşmasında, Yozgat ekonomisine katkı sağlayan bütün işverenlere teşekkür etti.

Daha sonra kürsüye gelen Bozok Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Yumak, üniversiteye katılarından dolayı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e, Başbakan Yardımcısı Bozdağ’a ve kendilerine okul yaptıran TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ya teşekkür etti.

Hisarcıklıoğlu: Kadınlarda da girişimcilik ruhunu geliştirmeliyiz

Yumak’ın ardından konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin hızlı bir gelişim içerisinde olduğunu belirterek, “Bu gelişimin daha da hızlandırılması için kadınlarda da girişimcilik ruhunun geliştirilmesi ve kadınların da ekonominin içerisinde daha fazla yer alması gerekir” dedi.

Vali Yazıcı: Yozgat, yatırımlar konusunda ortalamanın önünde

Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı
Yozgat Valisi Abdul Kadir Yazıcı, 2013 yılı içerisinde merkezî hükümet tarafından sadece Millî Eğitim yatırımları için gönderilen 65 Milyon Türk Lirası tutarındaki işlerin tamamının ihalesinin tamamlandığını, İl Özel İdaresi tarafından planlanan ve programlanan işlerin de ihalelerinin tamamlandığını belirterek, şöyle konuştu:

“2013 yılı içerisinde ilimizin yatırımlar noktasında genel ortalamanın 3 ay önünde olduğunu bildirmek istiyorum. Umuyorum ki 2013 yılı içerisinde KÖYDES Programı ve Valiliğimizce başladığımız Spor Vadisi Projesi’ni başarıya ulaştıracağız. Ve yine umuyorum ki Devletimizin bize görev olarak verdiği her işi, başta mesai arkadaşlarım olmak üzere hızlı bir şekilde çalışarak, zamanla yarışarak, zamanından önce bitireceğiz.”

Bozdağ: Siyasî istikrar, ekonomideki başarıları da beraberinde getirdi

Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da, ekonomiye değer katanlar arasında yer alan bütün işadamlarına gönülden teşekkür ettiğini ifade etti ve başarılarının devamını diledi. Bozdağ, Türkiye’deki siyasî istikrarın ve güven ortamının, ekonomik başarıları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Bütün bu gelişmelerin, ‘At sahibine kişner’ anlayışın bir tezahürü olduğunu ifade eden Bozdağ,  “Millet, ata sahibini bindirmiştir ve bu kaptan Türkiye’nin ekonomisini de Türkiye’nin pek çok alanında iyi bir noktaya taşımıştır, taşımaya da devam ediyor. Rahmetli Özal’ı rahmetle, minnetle anıyoruz. Onun bıraktığı çizgi, Sayın Başbakanımızla zirve yapmış, zirve yapmaya devam ediyor” diye konuştu.

Çiçek: Edebiyata gerek yok; Yozgat ancak eğitimle kalkınır

TBMM Başkanı Cemil Çiçek
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, bir şehrin kalkınmasında üniversitenin önemli bir payı olduğunu ancak üniversitenin başarısının, mezun ettiği öğrenci sayısıyla değil, yetiştirdiği insanların özel sektördeki istihdam oranıyla ölçülmesi gerektiğini söyledi.

Bir ülkenin kalkınması için herkesin uzun uzun sihirli formüller yazdığını, bunların hepsinde doğruluk payı bulunduğunu ancak bir işadamı mantığıyla bunun vazgeçilmez şartının kaliteli bir eğitim olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin petrolü, doğalgazı yok. Bunları dışarıdan alıyoruz. Bunların yüzde 95’i dışarıdan geliyor; ama bizim onlardan çok daha kıymetli, bitmez, tükenmez, Cenab-ı Hakk’ın lütfu genç bir neslimiz var. Bu nesli iyi yetiştirebilirsek, iyi değerlendirebilirsek, tabiî kaynakların hepsinden çok daha önemli stratejik bir değerdir. Bunun kıymetini bilmemiz lâzım. Dolayısıyla bu ülkede doğan her çocuk, bir imkândır, bin imkândır; iyi yetiştirmek kaydıyla, kaliteli eğitmek kaydıyla. Burada üniversitelerimize çok önemli görevler düşüyor. Üniversiteler, sadece rakamları ortaya koyarak, rakamlar üzerinden bir değerlendirme yaparsa yanlış olur. Mühim olan sizin bu üniversitelerden yetiştirdiğinizin kaçını özel sektör beğeniyor ve alıyor? Ben ona bakarım. Yoksa o rakamların sihirli dili bizi yanıltmasın. Onun için birincisi kaliteli eğitimdir. Bunda hiç tereddüt yok. Bununla da uğraşıyoruz. Özellikle hemşehrilerim için söylüyorum ki, Yozgat’ın kalkınması ve gelişmesi için de öyle uzun uzun edebiyata gerek yok. Eğitim önceliklidir. Onun için ikide bir eğitim, ikide bir üniversite diyoruz. Hakikaten üniversite, bir toplumun kalkınmasındaki en güçlü, en büyük lokomotif. Onun için bugün burada bu okulu açtık. 3-4 gün kadar evvel, bin 200 kapasiteli bir yurdun ihalesi yapıldı. İnşallah Mayıs ayında teslimi yapılacak burada. Yozgat’ı tümüyle, ilçeleri ile birlikte bir eğitim merkezi, eğitim şehri hâline getirmek arzusundayız. Geçmişte de böyledir. Birçok yerde lise yokken, Yozgat’ta vardı. O geleneği sürdürmemiz lâzım.”

Herkes kendi işi ile uğraşmalı

Türkiye’de pek çok kişinin kendi işinden ziyade başkasının işi ile uğraştığına, başkasının işini konuştuğuna işaret eden TBMM Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Herkes kendi işini yapacak, kendi işi ile uğraşacak. Başkasının yaptıkları ile övünmenin bir anlamı yok. Buradan da demek istiyorum ki, geçmişte ve hâlen de bir kısım meslek örgütleri, kendi işleri ile uğraşmadılar, kuruluş gayesine uygun çabanın, gayretin içerisinde olmadılar. Hükümet kurmak, hükümet yıkmak işleri ile uğraştılar. Mebus pazarları kuruldu. Bunlar, odaların işi değildi. Halkın seçtiği iktidarlara karşı ‘Beşli Çete’ diye kitaplar yazıldı, çeteleşmeler oldu. Bunlar Türkiye’ye de, demokrasiye de, istikrara da, kalkınmaya da olumlu katkı vermedi. Olumsuz çağrışımlar bunlar. Demek ki, meslek odalarımız, eğer kendi aslî işleriyle uğraşırlarsa Odalar Birliği’nde olduğu gibi, Türkiye çok şey kazanır, Türkiye kısa zamanda çok büyük mesafe kat eder.”

Tasarruf olmadan yatırım olmaz

Tasarruf olmadan yatırımın, kalkınmanın ve istihdamın olmayacağını ifade eden Çiçek, bu konuda da şunları söyledi:

“Biz, ürettiğimizden, kazandığımızdan kat kat fazla harcayan bir toplumuz. Dualarımızda da Ayet-i Kermeyi okuruz; ‘Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz’ diye. Bizim toplumumuz israf toplumudur. Şimdi Çin’de, eğer okuduğum bilgiler yanlış değilse, bir Çinlinin kazandığı her yüz liranın 54 lirası tasarruf ediliyor. Halbuki bizim inancımız, bizim kültürümüz tasarrufu emrediyor. Sanki israfı teşvik ediyorcasına büyük bir israf toplumuyuz. Onun için de kazancımız yetmiyor. Yetmeyince de borçlanıyoruz. İyi maksatlarla borçlanmıyoruz; günü birlik harcamalarla, tüketimlerle. Geçmişte devlet de kötü borçlandı. Dışarıdan borç para aldık. El kesesine ağalık kolay. Sonra bugün Türkiye, içinden çıkılmaz hâle geldi. Onun için tasarruf son derece önemlidir. Çinli, her yüz liranın 54 lirasını tasarruf ediyor, bizim toplumumuz hâlen tasarruf nisbeti 100 lirada 14 liradır. Onun için de rekabette zorlanıyoruz, sıkıntıya giriyoruz. Biz Türkiye olarak hâlen bilgiyi kullanan toplumuz, bilgiyi üreten toplum değiliz. Ne zaman ki kullandığımız bilginin üretimini de kendimiz yaparız, ondan ilerisini yaparız. O zaman Türkiye’nin önü bugünkünden daha açıktır. Bizim işadamlarımız ve toplumumuz, bilgiyi kullanmada kabiliyetlidir. Telefonu başkası üretir, bizim işsizimiz bile cebinde telefonla gezer. Bizden iş istemeye geliyorlar, tam o sırada telefon çalıyor; yemin ediyor ki, ‘Keçiören’den size gelinceye kadar parayı başkasından aldım’ diyor ama cebinde benim sahip olmadığım telefon ötüyor.”

Türk insanının teknolojiyi kullanmasının, teknolojiye ilgisinin, üretenden daha önde ve ileride olduğunu ifade eden Çiçek, “İşadamları ile üniversiteleri birleştirirsek Türkiye bu konuda daha ileri bir noktada olacaktır. Esas itibarıyla Türkiye’nin 2023 hedefi de üniversite ve işadamlarına güvenilerek ortaya konulmuştur. Bize düşen de siyasetçiler olarak teknik kapasitesi yüksek olanları koruyup kollamaktır, faul yapmamak kaydıyla” diye konuştu.

3-4 gün kadar evvel, bin 200 kapasiteli bir yurdun ihalesi yapıldı. İnşallah Mayıs ayında teslimi yapılacak burada. Yozgat’ı tümüyle, ilçeleri ile birlikte bir eğitim merkezi, eğitim şehri hâline getirmek arzusundayız. Geçmişte de böyledir. Birçok yerde lise yokken, Yozgat’ta vardı. O geleneği sürdürmemiz lâzım.

Konuşmaların ardından, ‘Ekonomiye Değer Katan’ işadamlarına plaketleri verildi.

Çiçek, testi kıran Hisarcıklıoğlu’dan ikinci okul için söz aldı

Ödül töreninin ardından protokol mensuplarına Yozgat Belediyesi Bilal Şahin Sosyal Tesisleri’nde Yozgat’ın yöresel yemeği Testi Kebabı ikram edildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, testi kebabını testiden çıkarmak için gerçekleştirilen ‘testi kırma’ ritüeli öncesinde, testiyi kırmadan önce dilek tutulduğunu ifade ederek, testiyi kıran Hisarcıklıoğlu’dan bugün açılışı gerçekleştirilen Sağlık Yüksekokulu gibi ikinci bir okulun yaptırılmasını istedi. Hisarcıklıoğlu da bir okul daha yaptıracaklarına dair söz verdi.

Şampiyon güreşçi Kayaalp’i tebrik ettiler

Çiçek ve Bozdağ, Gürcistan’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası grekoromen stil 120 kiloda altın madalya kazanan Rıza Kayaalp’'i tebrik ettiler.

Bozdağ, Kayaalp’in, Yozgat’ın ve Türkiye’nin gururu olduğunu belirterek, “Seninle gurur duyuyoruz. Yozgat’ın ve ülkemizin medar-ı iftiharı oldun. Başarılarının devamını diliyorum. İnşallah olimpiyat madalyasını da senden bekliyoruz” dedi.

Çiçek, Bozdağ ve Hisarcıklıoğlu, programların tamamlanmasının ardından helikopter ile Ankara’ya döndüler.

Hiç yorum yok: