20 Mart 2013 Çarşamba

Sorgun HEM, Köylerdeki dokuma ustası ninelerin bilgilerini derleyip yeni kilimler üretiyor

Sorgun Halk Eğitim Merkezi Kilim Dokuma Kursu
Bilimsel çalışmalarda, tarihin ilk çağlarından beri dokumacılık yapıldığı belirtilen Yozgat’ta, bu geleneksel el sanatı, sorumluluk sahibi kamu çalışanları ve halkın ilgisiyle yeniden canlandırılarak gelecek nesillere taşınıyor.

Yozgat’ın Sorgun ilçesi Halk Eğitim Müdürlüğü’nün (HEM), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Yozgat İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak açtığı kilim dokuma kursu, zahmetli bir alan çalışması yapılarak elde edilip kayıt altına alınan bilgilerle hizmet veriyor.

Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Erol, “Kursta özellikle köylerdeki ninelerden farklı modeller, kök boyası ve halı tezgâhları konusunda bilgi aldık. Aldığımız bilgiler doğrultusunda yeni modeller, farklı tasarımlar ortaya çıktı” diyor. Köylerdeki dokuma ustası ninelerden, modeller ve renklerin belirlenmesi dışında da yardım aldıklarını ifade eden Erol, bu konuda ilginç bir örnek vererek şunları söylüyor: “Kilim tezgâhımızın biri bozulmuştu. Köyümüzün birinden bir nineyi getirerek kısa sürede sorunu giderdik. Ayrıca ne zaman ihtiyaç duysak hemen gelirler ve hiç bir ücret de talep etmezler.”

Yozgat’ta dokumacılığın tarihi

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Deniz’in Ege Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Projesi Fon Saymanlığı’nın maddî katkılarıyla 1986 yılında yaptığı araştırma, Yozgat’ta dokumacılığın tarihi hakkında önemli bilgiler ihtiva ediyor.

Prof. Deniz’in “Yöre özellikleriyle Yozgat kilimleri” başlığıyla 1990 yılında Arkeoloji-Sanat Tarihi Dergisi’nin 5. sayısında yayınlanmış olan makalesi, 26 Eylül-1 Ekim 1987 tarihinde Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen “8. Milletlerarası Türk Sanatı Kongresi”nde bildiri olarak sunulmuş.

Prof. Deniz, bu makalesinde, “Alacahöyük, Alişar, Kuşhisar, Kazankaya, Çengeltepe ve Mercimektepe höyüklerinde yapılan kazılarda, M.Ö. 3000-2000 yıllarına tarihlenen kirmen, ağırşak gibi dokuma malzemeleri ortaya çıkartılmıştır. Bunlar, Yozgat çevresinde tarihin ilk çağlarından itibaren dokuma yapıldığını göstermesi bakımından önemlidir” diyor.

Hiç yorum yok: