20 Mart 2013 Çarşamba

Bozok Üniversitesi’nden Nevruzu kutlama programı

Rektör Uçar, geçen yılki kutlamalarda nevruz ateşinden atlarken...
Bozok Üniversitesi, ‘baharın başlangıcı’ olarak kabul edilen ve Farsça “Yeni gün” anlamına gelen “Nevruz” adıyla yüzyıllardır Türk dünyasında ve Anadolu’da geleneksel olarak her yıl kutlanan ‘bahar bayramı’ için özel bir program hazırladı.

21 Mart Perşembe günü saat 11.00’de Merkezî Yemekhane’nin önünde başlayacak olan Nevruz kutlamaları, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar’ın açış konuşması ile başlayacak. Protokol konuşmalarının ardından geleneksel demir dövme, nevruz ateşinden atlama ve yumurta tokuşturma ritüelleri gerçekleştirilecek. Ertuğrul Atasoy’un müzik dinletisinin ardından kutlamalar etli pilav ikramı ile sona erecek.

Türk Halk Kültüründe Nevruz

Kazakistan ekibinin İstanbul'daki kutlamalarından bir kare
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Artun, “Türk Halk Kültüründe Nevruz” başlıklı makalesinde, “Nevruz, Türk dünyasında, ortak kültürel değer olması yönüyle önemli bir yere sahip olup Türklük dünyasında ve Anadolu’da ortak inanmalarla, ortak heyecanlarla yüzyıllardır Türk kültürüne özgü özelliklerle kutlanılmaktadır” diyor.

Prof. Artun, ‘Nevruz’un Anadolu dışındaki Türklük Dünyası’nda Kazakistan’da, Kırgızistan’da, Özbekistan’da, Azerbaycan’da, Doğu ve Batı Türkistan’da, Kırım’da, Yakutlar’da, Balkan Türkleri’nde, Yugoslavya Türkleri’nde  ve Kıbrıs Türkleri’nde kutlandığını’ kaydediyor.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: