14 Mart 2013 Perşembe

MÜSİAD’ın ‘Sağlık Turizmi’ panelinden iyi haber: Hedeflenen 16 ilden birisi de Yozgat

Mehmet İşler
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Türkiye’nin termal turizminde Avrupa birincisi olması gerektiğini ifade ederek, “Çanakkale, Afyon, İzmir, Yozgat’ın içinde olduğu termal turizmi için 16 şehir hedeflendi. 15 milyon 500 bin tesis açılması öngörülüyor” dedi.

Kısa adı MÜSİAD olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin 80. Genel İdare Kurulu Toplantısı, İzmir Şubesi’nin ev sahipliğinde, EXPO 2020 İzmir adaylığına destek amacı ile “Herkes İçin Sağlık” temasıyla, 8-9 Mart 2013 günlerinde İzmir’de Swissotel Grand Efes’te yapıldı.

MÜSİAD 80. Genel İdare Kurulu, Moderatörlüğünü MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk’un yaptığı “Sağlık Turizmi” paneli ile sona erdi.


Sağlık turizminden 20 milyar Dolar...

ETİK Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin turizmde dünyada ilk 5’e girdiğini, turizmin bir devlet politikası hâline getirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Ancak turizmin artık kum, deniz, güneşten kurtulması gerekiyor. Sağlık turizmi, Türkiye’nin 2023 turizm stratejisinde İzmir öncü oldu. Bunu turizmciler ve sağlıkçılar olarak iş birliğiyle başaracağımıza inanıyorum. Sağlık turizminde öncülüğü kaptırmayacağız. Carinin yüzde 25’ini turizm kapatıyor. Türkiye’nin 32 milyon turistine ulaşarak sağlık turizmini iyi anlatabiliriz. Türkiye’nin 2023’te ‘50 milyar dolar 50 milyon’ turist hedefi var. Şu anda zaten Türkiye’nin 26 milyar dolar geliri mevcut. 20 milyarı sağlık turizminden elde edersek bu hedefi tutturmak hayal değil.” 

Mehmet İşler, orta ve uzun vadedeki turizm hedefleri hakkında da şunları söyledi:

“250 bin yatak kapasitesi, termal turizmine yönelik imar planları çalışmalarının tamamlanması kısa vadede İzmir hedefimiz. İzmir için 1 milyon 300 bin turist çok az. Yatırım, yatak kapasitesi olmadığı için gelmiyor. Karşımıza imar planlama sorunları çıkıyor. Yerel yönetimlerin bu konuyu sorun olarak çıkarmaması gerekiyor. Uzun vadede ise Türkiye’de 1 milyon yatak kapasite hedefleniyor. Termalde Avrupa birincisi olmalıyız. Çanakkale, Afyon, İzmir, Yozgat’ın içinde olduğu termal turizmi için 16 şehir hedeflendi. 15 milyon 500 bin tesis açılması öngörülüyor. Türkiye için de 32 milyon turist yeterli değil. 8 bin 500 yıllık geçmişiyle İzmir’in çok kısa zamanda çok daha fazla rakamlara ulaşacağına eminim. 30 bin medikal turist geliyor. EXPO ile birlikte hedefimize çok daha kısa sürede ulaşacağız.”

Hiç yorum yok: