 |
Mehmet Akif Ersoy |
Mehmet Akif Ersoy’un
“kahraman ordumuza” ithaf ettiği ve eserin Türk Milleti’ne ait olduğunu belirterek, kendi şiirlerini topladığı
“Safahat” isimli eserine almadığı 10 kıtalık şiirin TBMM tarafından Millî Marş olarak kabul edilişinin 92. yıl dönümü münasebetiyle Yozgat’ta da çeşitli faaliyetler düzenlendi.
İlçelerde kaymakamlıkların yanı sıra okulların konferans salonlarında düzenlenen ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenlerde, Kurtuluş Savaşı yılları, Mehmet Akif Ersoy’un millî mücadeledeki yeri, hayatı ve şahsiyeti hakkında bilgiler verildi, şiirler okundu, sinevizyon gösterileri sunuldu,
‘Kınalı Hasan’ hikâyesi tiyatro oyunu olarak sahnelendi.
İstiklâl Marşı’nın kabulü
 |
İstiklâl Marşı |
Kurtuluş Savaşı’nın millî bir ruh içerisinde kazanılmasına katkı sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı ve Kurtuluş Savaşı’nı verecek olan Türk Ordusu’na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif’in yazdığı İstiklâl Marşı, coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Meclis’te İstiklâl Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.
Mehmet Âkif Ersoy, İstiklâl Marşı’nı, şiirlerini topladığı Safahat’ına dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder