17 Aralık 2012 Pazartesi

Yozgat’ın Büyüknefes köyündeki Tavium Antik Kenti’nin tanıtımında Asteriks’i kullanabiliriz

Asteriks ve Oburiks’in ataları Yozgat’ta yaşadılar

Asteriks ile Oburiks
Çizgi roman dünyasının dünyaca ünlü kahramanları Asteriks ile Oburiks’i bilmeyenimiz yoktur.

Senaryosunu René Goscinny’nin yazdığı, resimlemesini de Albert Uderzo’nun yaptığı bu Fransız yapımı çizgi romanın albüm ve kitapları, yarım asrı aşkın bir süre içerisinde 350 milyondan fazla sattı, 100’den fazla dile çevrildi.

Roma istilâsına karşı koyan bir Galya köyünün maceralarını konu alan Asteriks, hem çizgi film olarak hem de canlı karakterlerle birçok kez sinemaya da uyarlandı.

Asteriks ve onun sadık arkadaşı Oburiks, Galyalılara mensuplar. Yunanlılar ve Romalılar, Galyalılara “Galatlar” diyorlar. Galatlar da, M.Ö. 280-274 yıllarında Balkanlar ve Batı Anadolu’da yaşadıktan sonra Orta Anadolu’da Ankara, Çorum ve Yozgat yöresine yerleşen Orta Avrupa kökenli Kelt kavimine mensuplar. Kısacası, Asteriks’in ataları Yozgat’ta yaşamışlar.

Çizgi romanda Galya köyünün sevimli kahramanları, Romalılara karşı amansız bir mücadele veriyorlar. Esprili bir yaklaşımla, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethederek 1058 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu’nu yani Bizans’ı ortadan kaldırdığı düşünülecek olursa, Asteriks ve Oburiks’le ortak bir bağımızın olduğu da söylenebilir…

Galatların Başkenti Tavium Antik Kenti, Yozgat’ın Büyüknefes köyünde bulunuyor. Ahırdan çeşmeye kadar nereye baksanız, tarihî kalıntılar görüyorsunuz.

Sivas Anıtlar Yüksek Kurulu, Yozgat Büyüknefes’teki Tavium Antik Kenti’nin bir “Açıkhava Müzesi”ne dönüştürülmesini kararlaştırdı.

Yozgat Muhabir” sitesi olarak, antik kentin tanıtımında çizgi roman kahramanları Asteriks ile Oburiks’in kullanılmasını öneriyoruz.

Hiç yorum yok: