28 Aralık 2012 Cuma

Bozok’tan ODTÜ olaylarına kınama: Üniversiteler, adını bilimsel çalışmalarla duyurmalıdır

Bozok'tan kınama bildirisi
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörlüğü, 18 Aralık’ta Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Başbakan Erdoğan’ı protesto adına sergilenen şiddet olaylarını kınadığına dair bir bildiri yayınladı.

“Rektörlük” imzasıyla yayınlanan bildiride, “Demokratik tepki sınırlarını aşarak taş, sopa, molotof kokteyli gibi nesneler vasıtasıyla, üniversitelerin huzur ortamının terörize edilmesi kabul edilemez” denildi.

Bozok Üniversitesi Rektörlüğü’nün kınama bildirisi şöyle:

“18.12.2012 tarihinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) TÜBİTAK Uzay Bilimleri ve Teknoloji Araştırma Merkezi’nde GÖKTÜRK II Uydusunun yörüngesine fırlatılması sebebiyle bir tören düzenlenmiş olup, Sayın Başbakanımızın törene bizzat teşrif etmeleri Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin bilime ve teknolojiye verdiği desteğin somut bir göstergesi olarak anlaşılmalıdır. Ancak ve ne yazık ki uzay bilimleri ve teknolojileri alanındaki böylesine önemli bir başarıya verilen bu destek,  Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde bazı çevrelerde suistimale açık ve çoğunun öğrencilikle bir ilgisi olmadığı anlaşılan bazı kişilerin şiddet ve terör içeren eylemleriyle karartılmaya çalışılmıştır.

Farklı düşüncelerin özgürce boy atıp geliştiği üniversiteler, şiddet yerine ortaya koydukları yeni fikirler ve ilmî gelişmeye katkıları ile adlarını duyurmalıdır. Farklı görüşleri saygıyla karşılama kültürüne sahip üniversitelerin değişik konularda âdil, ilmî ve yapıcı eleştiri sunmaları da beklenir. Fakat demokratik tepki sınırlarını aşarak taş, sopa, Molotof kokteyli gibi nesneler vasıtasıyla, üniversitelerin huzur ortamının terörize edilmesi kabul edilemez. Yumrukların sıkıldığı, taş ve sopaların bulunduğu bir ortamda hiçbir fikrin gelişmesi beklenemez. Aksine bu tür çirkin eylemler, özgür düşüncenin önüne konulan bariyerler olarak algılanmalıdır.

Bozok Üniversitesi olarak ülkemizde her türlü bilimsel ve teknolojik başarının gerçekleşmesinde katkısı olan bilim insanlarımıza ve onlara destekte bulunan bütün yetkililerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Üniversitelerin gelişmesi için çok büyük destekler sağlayıp kaynak aktaran Sayın Başbakanımızın bulunduğu bir yerde şiddet içeren, çirkin, yıkıcı ve kamu malına zarar veren eylemlerin yapılmasını çok çirkin ve yanlış bulduğumuzu vurgular, 18.12.2012 tarihinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde yaşanan olaylardan büyük rahatsızlık duyduğumuzu Türkiye kamuoyuna beyan ederiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: