26 Kasım 2012 Pazartesi

“Çifte üyelik” tartışması… AK Partili Erdem: 8 milyon üyemiz var, sanal üyelere ihtiyacımız yok

Erdem, vatandaşlık numarasıyla kişinin rızası olmadan
AK Parti’ye üye yapanın partiyle ilişiğinin kesileceğini duyurdu.
60 bin değil 5 bin 794

Son olarak CHP Yozgat İl Başkanı Onur Kaytan’ın basın toplantısıyla Türkiye gündemine gelen “çifte üyelik” konusu, gündemdeki yerini koruyor.

Onur Kaytan, Yozgat’ta kendisinin de aralarında bulunduğu toplam 381 CHP’linin, kendi bilgileri dışında AK Parti’ye üye kaydedildiğini, Türkiye genelinde aynı durumda olanların sayısının 57 bin olduğunu ileri sürmüştü. CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin de, Gaziemir İlçe Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında bu rakamı “yaklaşık 60 bin” olarak dile getirmişti.

Bugün gazetesinin Yargıtay’ın son 6 aylık incelemesini kaynak göstererek yayınladığı habere göre ise, AK Parti ile CHP’ye aynı anda üye olan seçmen sayısı 60 bin değil 5 bin 794.

Çifte üyelik tartışması

Yargıtay’ın 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 6 aylık süreçteki hesaplamasına göre Türkiye’de parti parti gezen 80 bin 757 seçmen bulunuyor. Bu 80 bin 757 seçmenin birden fazla partiye üyelikleri bulunduğu için bütün partilerden üyelikleri silindi. Kanun gereği yapılan bu düzenlemeyle üyeliği silinen en fazla seçmen hem Saadet Partisi hem de AK Parti’ye üye olanlar. Saadet Partisi’ne üye olup AK Parti’ye geçen ya da tam tersi AK Parti’ye olup Saadet Partisi’ne geçen 60 bin 137 üye daha önceki partisinden istifa etmediği için Yargıtay tarafından üyelikleri düşüldü.

MHP ile ortak üye 7 bin 553

MHP ile AK Parti arasındaki mükerrer üye sayısı 7 bin 553. CHP ile AK Parti’ye aynı anda üye olanların sayısı  5 bin 794. Demokrat Parti ile iktidar partisine aynı anda üye yazılanların rakamı 2 bin 601. Büyük Birlik Partisi ile mükerrer üye bin 45 kişi. Barış ve Demokrasi Partisi ile AK Parti’ye aynı anda üyeliği görünenlerin sayısı ise 952.

İşçi Partisi’nden 20, Komunist Parti’den 1

Yargıtay’ın üyeliklerini iptal ettiği listede AK Parti ile ortak üyesi bulunan marjinal partiler de dikkat çekiyor. Ergenekon soruşturması kapsamında  tutuklu bulunan Genel Başkanı Doğu Perinçek’in liderliğini yaptığı İşçi Partisi ile AK Parti’ye üye olan 20 kişinin üyelikleri Yargıtay tarafından silinenler arasında. Türkiye Komünist Partisi üyesi olan 1 kişi ise daha sonra AK Parti’ye geçmiş.

340 bin mükerrer üye

AK Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, ‘CHP’nin üyelerini AK Parti çaldı’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 6 aylık dönemlerle Yargıtay’ın partilere mükerrer üyeleri bildirdiğine işaret eden Erdem, göreve geldiği günden bu yana 340 bin mükerrer üye ile karşılaştığını dile getirdi. Aynı anda birden fazla partiye üye olmanın unutkanlıktan kaynaklandığını kaydeden Erdem, “A partisinden B partisine geçen bir seçmen, ilk partisindeki üyeliğini dilekçe verip silmediği için ortak üyelikler oluyor. Partiler de üyeleri Yargıtay’a ulaştığında iki üyeliği de siliyor” dedi. Erdem, yaşanan karmaşanın sistemden kaynaklandığını şu örnekle açıkladı: “Marmara Ereğli’sinde ilçe başkanımız daha önce başka partiye üye olduğu ve sildirmeyi unuttuğu için mükerrer üyelikten üyeliği düştü. Sonra yine geldi bize üye oldu.”

Sanal üyeye ihtiyacımız yok

AK Parti’nin üye sayısının 7 milyon 885 bine ulaştığına dikkat çeken Erdem, “Bizim başka yerden üye çalmamıza gerek yok. Sanal üyeye ihtiyacımız yok. Üyemiz 8 milyona doğru gidiyor. Mükerrer olan 80 binin tamamı olmasa ne yazar? 8 milyonda 80 bin kaçta kaç eder?” diye sordu. Erdem, yeni hedeflerinin  12 milyon 556 bin kişiyi partiye üye yapmak olduğunu vurguladı.

Parti teşkilatlarına da uyarıda bulunan Erdem, vatandaşlık numarasıyla kişinin rızası olmadan AK Parti’ye üye yapanın partiyle ilişiğinin kesileceğini duyurdu.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: