27 Mayıs 2012 Pazar

Kızılderililer Yozgat’a geliyor

Türk olup olmadıkları antropologlarca araştırma konusu yapılan Kızılderililer, Yozgat Belediyesi tarafından Eylül ayında gerçekleştirilecek olan “Türk ve Akraba Milletleri Buluşma Şöleni”ne davet edildi.

Belediye Başkanı Yusuf Başer, yaptığı açıklamada, “Sadece Türk dünyası değil, kendini Türk hissedenleri de kentimize davet etmek istiyoruz. Balkanlardan, Bosna Hersek’ten misafirlerimiz olacak. Burada Yozgatlılar ile Kızılderililer’i buluşturacağız. Bir Kızılderili kabile reisini ve bazı üyelerini de şölenimizi renklendirsinler diye davet ettik. 5-10 kişilik bir grubu Yozgat’ımıza bekliyoruz. Davetimize icabet edecek Kızılderili kardeşlerimizi Yozgat’ta misafir etmekten onur duyacağız. Şölen büyük bir şenlik havasında geçecek” dedi.

Yozgat’ın Türk dünyasında çok önemli bir yeri olduğunu, Yozgat’ın hemen her taşında Türk tarihinden izler bulunduğunu anlatan Başer, Oğuzlar’ın Bozok koluna mensup Türkler tarafından Bozok sancağının kurulmasıyla kente ilk yerleşimlerin de yapıldığını kaydetti.

Kentin Osmanlı’nın da en genç şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Başer, “Bir köyken büyüyen memleketimiz, zamanla şehir haline gelmiştir. Çapanoğulları’nın da buraya gelmesiyle, Yozgatımız Osmanlı döneminin en güzel şehirlerinden biri haline dönüşmüştür. Kentimizde Çapanoğlu Camisi, saat kulesi gibi çok değerli tarihi izler bulunmakta” dedi.

Yozgat’ın Oğuzlar’ın Bozok kolundan olması sebebiyle Türk dünyasıyla da yakın ilişkisi olduğunu belirten Başer, bu nedenle de Türk ve Akraba Milletleri Buluşma Şöleni’ni düzenlediklerini kaydetti.

Başer, sözlerine şöyle devam etti:

“Belediyemizin yaptığı şehir parkına Türkmenistan’ın milli şairi Maktum Kulu’nun büstünü yaptık. Ayrıca Kırgızistan Meclis Başkanı Oş şehrinden, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek de Yozgatlı. Bu nedenle iki kenti kardeş şehir yapma çalışmaları başlattık. Türk Dünyası Şöleni’nde kardeş şehir protokolü imzalayacağız.”

Türk ve Akraba Milletleri Buluşma Şöleni ile Türk dilini, geleneklerini, ortak değerlerini geliştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Başer, Eylül ayında düzenleyecekleri şöleni geleneksel hâle getireceklerini kaydetti. Başer, Türk topluluklarını her yıl Yozgat’ta misafir etmeyi istediklerini anlattı.

Türk Dünyası Kültür Merkezi Müzesi kurulacak

Şölene gelecek her ülkenin kendi ülkesini tanıtıcı materyalleri de getireceğini anlatan Başer, getirilen eserlerle de şehirde Türk Dünyası Kültür Merkezi Müzesi’ni kuracaklarını söyledi. Belediye Başkanı Başer, müzeyi gezen insanların da Türk dünyasının bütün güzelliklerini bir arada göreceğini kaydetti.

Şölene Amerika’dan Kızılderililer’i de davet ettiklerini belirten Yusuf Başer, şunları söyledi:

“Sadece Türk dünyası değil, kendini Türk hissedenleri de kentimize davet etmek istiyoruz. Balkanlardan, Bosna Hersek’ten misafirlerimiz olacak. Burada Yozgatlılar ile Kızılderililer’i buluşturacağız. Bir Kızılderili kabile reisini ve bazı üyelerini de şölenimizi renklendirsinler diye davet ettik. 5-10 kişilik bir grubu Yozgat’ımıza bekliyoruz. Davetimize icabet edecek Kızılderili kardeşlerimizi Yozgat’ta misafir etmekten onur duyacağız. Şölen büyük bir şenlik havasında geçecek.”

80 bin metrekarelik alanda Türk Dünyası Parkı’nın da temelinin atılacağını bildiren Başer, “Şölene TBMM Başkanımız Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek ve katkıları olacak. Bu Şölen Yozgat’ın tanıtımına da önemli katkılar sunacak” dedi.

Başer, şenliğin gelecek nesillere Türk kültürünü aktarmada da önemli katkıları olacağını belirtti.

Hiç yorum yok: