Yozgat’ta, römork, saman çeteni, pulluk, su tankeri, tırmık gibi tarım aletleri üreten ve Yozgat’ın yanı sıra pek çok ile de satış yapan küçük sanayi kuruluşları, en son Yozgat Tarım ve Hayvancılık Fuarı vesilesiyle gündeme gelmişti.
Fuarı düzenleyen Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, Yozgat’taki tarım aletleri üreticilerinin fuara katılmayışlarından yakınarak, sitemini şöyle dile getirmişti:
“Fuarların amacı, kendi ürettiğin ürünleri tanıtmak, yeni teknolojilerle insanları tanıştırmaktır. İlimizde reklam ve fuar bilinci fazla gelişmediği için tarım aletleri üretimi yapan birçok firma fuara katılmadı. Bizim amacımız ilimizde üretilen ürünlerin başkalarına tanıtma ve daha fazla pazara sahip olmaktır. Bu yıl fuarımıza katılmayan firmalarımız inşallah düzenleyeceğimiz 4. Tarım Fuarına katılır ve ürünlerinin tanıtımını yapar.”
Tarım aletleri üreticilerinden Özışık’ın bu sitemine cevap gelmedi; ancak bu kuruluşlar kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getiriyor ve bu ihtiyaçlarının meslek liseleri tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyorlar.
En büyük sıkıntımız kalifiye eleman bulamamak
Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde tarım aletleri üzerine üretimi yapan esnaflardan Yunus Emre Doğan, kendilerinin daha önce sanayide işçi olarak çalıştıklarını belirterek şunları söylüyor:
“3 Yıl önce kardeşimle birlikte kendi işyerimizi açtık ve römork üretimine başladık. Şu anda Türkiye’nin her yerine ürettiğimiz römorkları gönderebiliyoruz. Römorkla birlikte tırmık, patlatma, su tankeri, saman çeteni ve sipariş üzerine diğer ürünleri de üretiyoruz. İşimizden çok memnunuz; çünkü ülkemiz gelişti, tarım sektörü de, buna bağlı olarak tarım aletleri de sürekli gelişiyor ve çiftçimiz kendisini yeniliyor. Bu gelişmeye bağlı olarak bizler de buna ayak uydurmaya çalışıyoruz.”
En büyük sıkıntılarının kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu ifade eden Doğan, bu sıkıntılarını da şöyle dile getiriyor:
“Kalifiye eleman bulmakta çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Sanayide çıraklıktan yetişen eleman olmadığı için özellikle endüstri meslek liselerine büyük görevler düşmektedir. Şu anda iyi bir kaynak yapabilecek usta bulamıyoruz. Piyasadaki kalifiye eleman açığını da meslek liselerinin kapatması lâzım. Kalifiye eleman bulamadığımız için işimizi de büyütemiyoruz. Kalifiye elaman bulabilsek, işimizi daha da büyütmeyi planlıyoruz. Kalifiye eleman sıkıntısı sadece bizim değil sanayide iş yapan bütün esnaflarımızın sıkıntısı.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder