15 Mart 2012 Perşembe

Açık: Nüfusu 1,5 milyona yaklaşan Kayseri’ye komşu olmamızı avantaja dönüştürebiliriz

Yozgat’ın Boğazlıyan Kaymakamı Coşkun Açık, üretim yapılması hâlinde, nüfusu 1,5 milyona yaklaşan ve bu bakımdan büyük bir pazar olan Kayseri’ye komşu olmanın avantaja dönüşeceğini belirterek, Boğazlıyan ilçesinin doğal kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması için herkesin çaba göstermesini istedi. Açık, “30-40 yıl önce Boğazlıyan böyle değildi, bölgenin Paris’i idi. Ama bugün durum böyle değil” dedi. Açık, herkesin üzerine düşeni yerine getirdiği takdirde Boğazlıyan ilçesinin daha iyi bir seviyeye geleceğine inandığını ifade etti.

Sratejik Planlama Çalıştayı

Boğazlıyan Kaymakamı Coşkun Açık, ilçenin kaynaklarının ortaya çıkarılması ve daha verimli bir şekilde değerlendirilmesi konusunda “Stratejik Planlama Çalıştayı” düzenledi.

Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nda Kaymakam Açık’ın başkanlığında düzenlenen toplantıya Belde Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Üyeleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve İşadamları katıldı.

Kaymakam Coşkun Açık, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Boğazlıyan’ın sıcak su kaynakları, tarım ve hayvancılık alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. İlçenin ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesi konusunda herkese görev düştüğünü vurgulayan Açık, şöyle konuştu:

Ümitsizliğe yer yok

“Burada şu düşünülebilir: ‘Bu hazırlanan projelerin ne kadarı hayata geçirilebilir? Bu söylenenleri kim duyacak, kim hayata geçirecek?’ Bizler, bunları düşünmeden, nerede olmak istiyorsak, Boğazlıyan’ı 10-20 yıl sonra nerede görmek istiyorsak bununla ilgili fikir ve düşüncelerimizi paylaşmamız gerekiyor. Bu da bizim, yani hepimizin Boğazlıyan’a karşı vicdanî bir sorumluluğumuzdur. Bizim Boğazlıyan’a karşı böyle bir borcumuz vardır. Şu an bulunduğumuz noktadan memnun değilsek, gelecekte daha iyi konuma gelebileceksek, bununla ilgili bizim yapmamız gerekenler var. Bunun da bize hiçbir kaybı yoktur.

Kör noktada, çıkmaz sokakta değiliz

Kimi ilçeler vardır, kör noktada ve çıkmaz sokaktadır; ama Boğazlıyan öyle değil. kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan yol güzergâhında tam merkezde. Kayseri gibi 1,5 milyona doğru giden bir nüfus var yakınımızda. Siz bir şeyler üreteceksiniz, satacaksınız. İstanbul’un 15 milyonluk bir nüfusu var. Siz de burada ürettiğinizi oraya satmak istediğinizde nakliyesi ve diğer işleri ile birlikte gideri artacaktır. Ama buraya 70-80 kilometre yakınlıkta 1,5 milyona doğru giden bir pazar var. Bu dezavantaj olarak da görülebilir. Biz üretime başladığımızda ise bu bir avantaj olacaktır.”

Boğazlıyan’ın çok daha iyi bir seviyeye gelebileceğine inandığını belirten Açık, “30-40 yıl önce Boğazlıyan böyle değildi; bölgenin Paris’i idi. Ama bugün durum böyle değil. Tarih boyunca inişli-çıkışlı dönemler hep olmuştur; ama herkes üzerine düşeni yerine getirdiğinde, ben inanıyorum ki, Boğazlıyan daha iyi noktalara gelecektir” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra, Boğazlıyan’ın kalkınması konusunda mevcut kaynaklar, sorunlar, çözüm önerileri ve projeler üzerinde duruldu.

Kalkınmanın önündeki engeller

Toplantıda, Boğazlıyan’ın yeterince tanıtılamadığı, turizm sektörünün oluşturulamadığı, sıcak su kaynaklarının sağlık ve tarım sektöründe yeterince değerlendirilemediği, ilçede sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin yetersiz olduğu, Emniyet ve Jandarma hizmet binalarının ihtiyacı karşılayamadığı, ilçeye daha fazla kamu yatırımı yapılması gerektiği dile getirildi.

İlçenin potansiyeli

İlçenin potansiyeline dair örneklerin de dikkate sunulduğu toplantıda, Bahariye Termal Turizm Merkezi, Tarım ve Hayvancılığa uygun arazilerin varlığı, makine ekipman ve insan gücü varlığı, halkın yeniliklere açık olması, doğal, tarihî ve kültürel varlıkların zenginliği ve yenilenebilir enerji ve maden kaynakları sıralandı.

Hiç yorum yok: