28 Mart 2012 Çarşamba

“Çiğdem Pilavı Şenliği”ne Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da katılması bekleniyor

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, 7 Nisan’da düzenlenecek olan “2. Çiğdem Pilavı Şenliği”ne Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da katılacağını bildirdi.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Abide İş Hanı’ndaki Muhtarlar Derneği’ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, “7 Nisan’da Çiğdem Şenliğimiz var. Onun hazırlıklarını hızla yapıyoruz. İnşallah Anayasa Mahkemesi Başkanımız Haşim Kılıç Bey de bu şenliğe katılacak” dedi.

1950 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, pek çok ünlü isim gibi Yozgat Lisesi mezunlarından.

“Yozgat Belediyesi Çiğdem Pilavı Şenliği”

Yozgat Belediyesi, Yozgat’ın bahar mevsimine mahsus eski ‘çiğdem gezmesi’ ve ‘çiğdem pilavı’ geleneğini “Çiğdem Pilavı Şenliği” ile yeniden yaşatıyor.

Yozgat’ın eski geleneklerinden “Çiğdem Gezmesi”, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı hemşehrimiz Prof. Dr. Öcal Oğuz’un girişimleri sonucu, 2009 yılında UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine kabul edilmişti. Bu gelenek, yine Prof. Oğuz’un girişimiyle, Yozgat Belediyesi tarafından düzenlenen “Çiğdem Pilavı Şenliği” ile yeniden canlandırılıyor.

Birincisi geçen yıl Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen şenlikte, aralarında Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü akademisyen ve lisans öğrencilerinin de yer aldığı yöresel kıyafetli grup, kırlardan toplanan çiğdem çiçeklerini çalı ağacına dizerek, şehir merkezinde davul-zurna eşliğinde dolaştırmıştı.

Grup, gittikleri işyerlerinde toplu halde “çiğdem çiğdem çiçecik / emmim oğlu köçecik / yağ verenin oğlu olsun / bulgur verenin kızı olsun” şeklinde mani söyleyerek, yağ ve bulgur toplamış, toplanan bulgur Belediye Aşevi’nde '”Çiğdem Pilavı” olarak pişirilmişti.

Şenlikte, muhtarlar arasında çuvalla koşma yarışması, halat çekme, kaşıkta yumurta taşıma, topaç çevirme, ip atlama yarışmaları da düzenlenmişti. Halk oyunları gösterileri ve âşıkların atışmalarının ardından, vatandaşlara çiğdem pilavı ikram edilmişti.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan şenliğe Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da katılmasının beklendiğini söyledi.

1950 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, pek çok ünlü isim gibi Yozgat Lisesi mezunlarından.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: