17 Şubat 2012 Cuma

Sorgun HEM, çiniciliğe yerel boyut kazandırıyor

Yozgat sembollerini taşıyan çiniler satışa sunulacak

Yozgat’ın Sorgun ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi’nde (HEM) açılan çinicilik kursu, elde ettiği başarıya, Yozgat turizmine katkı sağlayacak yeni ve yerel bir boyut ekliyor.

Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, kursta çini üreten Sorgun’un sanatkâr hanımlarının bundan sonra çini desenlerinde yerel sembolleri de kullanacaklarını bildirdi. Kılıç, Kerkenes Harabeleri, Kınalı Hasan ve termal turizm motifleri kullanılarak üretilecek çinileri Türkiye genelinde satışa sunacaklarını bildirdi.

Kurs çalışmalarını görmek üzere Çinicilik Kursu’nu ziyaret eden Kaymakam Kılıç, Sorgun Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan Çinicilik Kursu’nda eğitim gören kursiyerlerin güzel çini eserler ürettiklerini, bu çalışmaların artık Sorgun turistik değerlerinin tanıtılması için de kullanılmasının zamanının geldiğini söyledi.

Kaymakam Kılıç, şu açıklamada bulundu:

“İki ayrı kursta 40 kadar bayan kursiyerimiz çinicilik alanında eğitim alıyor. Bu arkadaşlarımız, öğreticileriyle birlikte Sorgun’un turizm alanında tanıtımını amaçlayan çalışmalarını bize getirdi. Yapılan bir toplantıda bunlar incelendi ve beğenildi. Bu konuda yapılan çalışmada Sorgun’la özdeşleşmiş 3 temel unsura yer verilmesi kararlaştırıldı. Birincisi, gelecekte tarih turizmi açısında lokomotif görevi görecek olan Kerkenes Harabeleri’ni simgeleyen motif, diğeri tarihe mal olmuş Kınalı Hasan motifi, sonuncusu da ilçe turizminin yeni gözdesi durumunda bulunan termal turizmi simgeleyen motiflerdi. Bunlar, imal edilen çiniler üzerine işlenecek ve seri üretim yapılarak tüm Türkiye genelinde satışı sağlanacak.”

Hiç yorum yok: