10 Ocak 2012 Salı

İbiş: Başbuğ, sivil adlî yargıda yargılanmalı

Yozgat Barosu Başkanı Avukat Hacı İbiş, ‘İnternet Andıcı’ soruşturması kapsamında tutuklanan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un askerî yargı ya da Yüce Divan değil, sivil adlî yargı tarafından yargılanması gerektiğini söyledi.

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un hangi mahkemede yargılanması gerektiğine dair tartışmalara Yozgat Barosu da katıldı. Baro Başkanı Avukat Hacı İbiş, Başbuğ’a isnat edilen suçun görevi ile alâkalı bir suç olmadığını belirterek, sivil adlî yargıda yargılanması gerektiğini söyledi.

Parti ideolojisi veya programı her ne olursa olsun, demokratik sistemlerde seçimle iş başına gelmiş siyasî iradenin gayri hukukî yollarla yıpratılması için internet sitelerinde aleyhte propaganda yapılmasının, hangi kurum ve kuruluşun yaptığına bakılmaksızın kabul edilemeyeceğini ifade eden İbiş, “Siyasete ve demokrasiye müdahale edip hukuku askıya almaya hiçbir kurumun ve kişinin yetkisi ve hakkı yoktur” dedi.

İbiş, konuya tamamen hukuk zeminde yaklaşmak gerektiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Hukuk karşısında herkes eşit olup kimseye makamından ve mevkisinden dolayı yargılamada ayrıcalık tanınamaz. Silahlı kuvvetlerin internet sitelerinde siyasî iktidar aleyhinde kara propaganda yapması görev icap ve gerekleriyle alâkalı eylem ve işlemler değildir. Silahlı Kuvvetler’in bir hukuk devletinde böyle bir hakkı ve yetkisi tabii ki yoktur. Dolayısıyla yetkili mahkeme sivil adlî yargıdır. Askerî yargı ve Yüce Divan değildir.”

Hiç yorum yok: