24 Aralık 2011 Cumartesi

Yozgat’ta tarımsal üretim giderek artıyor

Halkın yüzde 77’sinin geçimini tarımla sağladığı Yozgat’ta son 3 yıllık dönemin verileri kıyaslandığında, buğday, arpa, çavdar, yulaf, şekerpancarı, mısır, meyve ve üzüm üretiminde ciddi oranlarda artış olduğu görülüyor.

Yozgat’ta tarım

2010 yılı “Ulusal Adres Veri Tabanı” kayıtlarına göre toplam nüfusu 476 bin 96 olan olan Yozgat’ta halkın yüzde 77’si geçimini tarımla sağlıyor.

Yozgat’ta tarla arazileri, % 58.42’lik bir oranla en fazla hububat ekimi ile değerlendiriliyor. Bunu sırasıyla % 4.09’luk bir oranla bakliyat, % 3.71’lik oranla endüstri bitkileri ve % 2.04’lük bir oranla yem bitkileri takip ediyor.

İklim şartlarının sert olması ve depolama şartlarının uygun olmaması sebebiyle, Yozgat’ta bağ-bahçe olarak değerlendirilen alan, yok denecek kadar az. İşlenen arazilerin sadece yüzde 0.57’si bağ-bahçe olarak kullanılıyor. Bağ-bahçe arazilerinin de % 60.69’u bağ, % 20.72’si meyvelik, %18.59’u ise sebzelik olarak değerlendiriliyor.

Üretimi artan ürünler

2007-2009 yılları arasında buğday üretimi % 37.17, arpa üretimi % 21.75, çavdar üretimi % 23.25, yulaf üretimi ise % 55. 20 oranında arttı.

Biri Boğazlıyan diğeri Sorgun’da bulunan 2 şeker fabrikasına sahip olan Yozgat’ta, endüstri bitkileri arasında başta gelen şekerpancarı üretimi de 2007-2009 yılları arasında % 27.17 oranında artış gösterdi.

Yozgat’ta, yem bitkileri arasında sıralanan mısır üretimi de son 3 yıllık dönem içerisinde % 4.75 oranında arttı.

Yemeklik baklagiller arasında ilk sırada yer alan nohut da, üretimi artan ürünler arasında. Nohut üretimi son 3 yıllık dönem içerisinde % 17.64 oranında arttı.

Yozgat’ta meyve üretimi % 30.82 oranında, üzüm üretimi de % 41.18 oranında artış gösterdi.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: