31 Aralık 2011 Cumartesi

112 Acil Servis’e vatandaş soruları:
Saat kaç? Hava nasıl olacak? Maçın sonucu ne oldu?

270 bin çağrıdan sadece 18 bini gerçek vaka

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uyanık, 2011 yılı içerisinde 112 Acil Servisi’nin yaklaşık olarak 270 bin defa arandığını, ancak bu aramalardan 252 bininin hizmet amacıyla ilgisiz aramalar olduğunu açıkladı.

Uyanık’ın verdiği bilgiye göre binlerce vatandaş, 112’yi arayıp ‘Saat kaç, bu gün hava nasıl olacak, maçın sonucu kaç?’ gibi sorularla servisi hizmet alanı dışında meşgul ediyor. Bazı vatandaşlar da, ‘Dişim ağrıyor, bana ambulans gönderin’ şeklinde taleplerde bulunuyor.

112 Acil Servisi’nin boş yere meşgul edilmesinin insan hayatıyla oynamak olduğunu vurgulayan Sağlık Müdürü Uyanık, “112 acil servisler boş yere meşgul edildiği için, ambulansa ihtiyacı olan bir acil vaka 112’ye ulaşamayabilir, hatta hayatını kaybedebilir” dedi.


112’yi arayıp ‘Saat kaç? Hava nasıl?’ diye soruyorlar

112 Acil Servis’i arayanların birçoğunun saati, bazıların maç sonucunu öğrenmek için aradığını ifade eden Uyanık, hizmet amacının dışında yapılan aramalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Özellikle cep telefonları sim kartsız dahi 112’yi aradığı için, vatandaş cep telefonunun sağlam olup olmadığını 112’yi arayarak deniyor. Bazıları ‘saat kaç?’ diye, bazıları tuttuğu takımının maçının sonucunu soruyor. Hatta ‘Bu gün dışarı çıkacağım, hava durumu nasıl, yağmur yağacak mı?’ diye soranlar dahi oluyor. 112’yi Arayarak boş yere meşgul eden şahısların, bir yakınının o anda kaza veya kalp krizi geçirdiğini ve 112’nin meşgul olmasından dolayı ulaşılamadığını düşünmesini istiyoruz.”

Yaralıyı siz taşımayın, bizi çağırın

112 Acil Servis’ten faydalanılması konusunda toplumda bilgi eksikliği olduğuna da işaret eden Uyanık, bu konuda da şu uyarılarda bulundu:

“112 Acil Servis’i bazı vatandaşlarımız tam kullanamıyor. Çünkü bir kaza anında vatandaşımız iyi niyetli olarak kaza yapan vatandaşı kendi aracıyla alıp sağlık kuruluşuna getiriyor. Kazada yaralının kıpırdatılmaması gerekiyor, fakat vatandaş 112 Acil Servisten yardım istemek yerine iyi niyetli olarak yaralıyı sağlık kuruluşuna getiriyor. Bu sırada yanlış taşımalardan dolayı yaralı, sakat veya felçli kalabilir. Bu sebeple özellikle kazalarda yaralıyı kendimiz taşımak yerine 112 Acil Servis’ten yardım istememiz gerekiyor.

‘Dişim ağrıyor, ambulans gönderin!’

Bazı vatandaşlarımız da 112’yi arayarak ‘Dişim ağrıyor, acil bir ambulans gönderin’ diyerek, diş ağrısına ambulans istiyor. Ambulansların gönderilmesi gereken vakalar belli olduğu için diş ağrısına ambulans çıkarılmayınca vatandaş tepki gösteriyor. Diş ağrısına ambulans gönderilince, bir trafik kazası yaşansa acil vakaya ambulans çıkartamayız ve daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple 112 Acil Servis’ten yerinde ve zamanında yararlanmayı bilmemiz ve boş yere meşgul etmememiz gerekiyor.”

Hiç yorum yok: