22 Aralık 2011 Perşembe

Yozgat İl Özel İdaresi ona da atölye açabilir

Hakan Akçınlıoğlu
Sürur Öztürk

Haberi Yozgat’ın mahallî gazetelerinde okudum. 35 yaşında bir mobilya ustası olan Hakan Akçinlioğlu, 8 yıldan bu yana Yozgat’ın tarihî binalarının maketlerini yapıyormuş. Hakan Bey, çalışmalarını bir atölyeye dönüştürdüğü evinde sürdürdüğünü, yaptığı maketlerin Yozgat’ın tanıtımına katkı sağlayacağını, bir atölye kurmak için şehrin idarecilerinden destek istediğini söylüyor.


Hakan Bey, doğru söylüyor. Elimizdeki bu çok kötü çekilmiş fotoğrafa rağmen, yaptığı maketlerin gerçekten de değerlendirilmeye lâyık nitelikte olduğu görülüyor. Yozgat’ta, turistik eşya mahiyetinde satışa sunulan, Yozgat’a özgü, kayda değer kaç ürün var ki? Eğer günün birinde Yozgat turizmi gelişecekse, ona paralel olarak hediyelik eşya sektörü de gelişecek demektir. Peki Yozgat’a gelmesi beklenen turistlere, hatıra olarak Çin ya da Hindistan’dan ithal edilen ve Türkiye’nin bütün illerini işgal etmiş olan hediyelik eşyaları mı satacağız? Yozgat’a özgü ürünlerin üretilmesi, bunların sayısının da mümkün olduğu kadar artırılması gerekir.

Yozgat İl Özel İdaresi ile Yozgat Belediyesi’nin işbirliği yapması hâlinde, bu sanatkâr vatandaşımıza destek verilebilir. Malûmunuz, daha önce Çorum’da taş oymacılığı ile hediyelik eşyalar yapan İbrahim Karaköseoğlu Yozgat’a getirilmiş ve Yozgat İl Özel İdaresi tarafından kendisine atölye kurulmuştu. Karaköseoğlu da, taşları oyarak gerçekten otantik hediyelik eşyalar üretiyordu. Aynı imkân, Yozgat’ın tanıtımına katkı sağlamak amacıyla neden Hakan Akçinlioğlu için de sağlanmasın?

İşin içine Yozgat Belediyesi’ni de karıştırmamın sebebi ise şu:

Malûmunuz, Yozgat Belediyesi, altı 3 katlı otopark, üstü gezi ve alışveriş parkı olarak düzenleyeceği alana 2 katlı küçük işyerleri de inşa edecek. İşte o işyerlerinden biri, bu tür hediyelik eşya sanatçılarına tahsis edilebilir. Ziyaretçiler, hem bu ustaların o eserleri nasıl yaptıklarını izleyebilir, hem de alışveriş yapabilirler. İl Özel İdaresi, Hakan Akçinlioğlu’na 2015’e kadar geçici bir yer tahsis etse, 2015’te otopark alanı tamamlanınca da belediye Hakan Beyi oraya taşısa, nasıl olur? Daha makul seçenekler de bulunabilir tabii... Bulunamaz mı?

(sururozturk@gmail.com)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim ben hakan Akçınlıoğlu desteğinizi her daim bekliyorum