Yozgat’ta üniversite 2006’da değil 1753’te kuruldu
Prof. Dr. Öcal Oğuz, Çapanoğlu Ahmet Paşa olarak bilinen Abdülcabbarzade Ahmet Paşa’nın, Yozgat’ta 1753 yılında Demirli Medrese’yi açtığını hatırlatarak, Bozok Üniversitesi’nin ilk kuruluş tarihini 1753 olarak kabul etmesi ve 2013 yılında kuruluşunun 260. yılını görkemli törenlerle kutlaması teklifinde bulundu.
Medreseleri yok sayamayız
Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Yozgat gazetesinde yayınlanan “Bozok Üniversitesi’nin kuruluşunun 260. yılı” başlıklı yazısında, başta Bozok Üniversitesi olmak üzere, Anadolu üniversitelerine tarihî bir teklifte bulundu.
Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türkiye’de Batılılaşma döneminde yeni eğitim kurumları açılırken, Osmanlı döneminin üniversiteleri olan medreselerin yok sayıldığını, medreselerde oluşan bütün tecrübelerin ve bilgi birikiminin unutulmaya terk edildiğini belirterek, geçmişte medrese bulunan şehirlerimizde Cumhuriyet döneminde açılan üniversitelerimizin, kuruluş tarihi olarak medresenin kurulduğu tarihi esas almaları gerektiğini söyledi.
Batı, geçmişini yok saymıyor
Prof. Dr. Öcal Oğuz, Avrupa veya Amerika’daki kuruluş tarihi bir hayli eskilere uzanan köklü üniversitelerin de başlangıçta bugünkü çağdaş görünümlerinde olmadıklarını, zaman içinde gelişme gösterdiklerini kaydetti.
Yozgat’ta üniversite 2006’da değil 1753’te kuruldu
Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca’nın, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nin 2004 yılında yayımlanan 17. sayısında yer alan “Yozgat Eğitim Tarihi’ne Katkı” başlıklı yazısına atıfta bulunan Prof. Oğuz, Çapanoğlu Ahmet Paşa olarak bilinen Abdülcabbarzade Ahmet Paşa’nın, Yozgat’ta 1753 yılında Demirli Medrese’yi açtığını hatırlattı.
Oğuz, “Bozok Üniversitesi, Demirli Medrese’yi kendisine başlangıç olarak almalı ve şimdilik İlk Kuruluş Tarihi: 1753, İkinci Kuruluş Tarihi: 2006 şeklinde ikili kullanımı tercih etmelidir. Ayrıca Bozok Üniversitesi, 2013 yılında Demirli Medrese’nin kuruluşunun 260. yılını görkemli törenlerle anmalı ve bu vesileyle kuruluş tarihini 1753 olarak ilân ve tescil ettirmelidir. Bu davranışıyla da köklü medreselerin bulunduğu şehirlerde yeni kurulan diğer üniversitelere örnek olmalıdır.” teklifinde bulundu.
Prof. Oğuz, Erzurum ve Sivas gibi Selçuklu medreselerinin hâlen ayakta olduğu şehirlerde bile bu üniversitelerin kuruluş tarihlerinin 1957 veya 1973 olmasının, II. Bayezit Külliyesi ve Şifahanesi’nin bulunduğu Edirne’de de Trakya Üniversitesi’nin kuruluş tarihinin 1982 olarak gösterilmesinin yanlışlığına işaret etti.
(Yozgat Muhabir)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder