25 Aralık 2011 Pazar

ORAN’dan yerel basına eleştiri: Yozgat’ın
mevduat hesabı zannedildiği kadar çok değil

Kısa adı ‘ORAN’ olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı bünyesinde oluşturulan ‘Yozgat Turizm ve Sosyal Altyapı Sektörel Çalışma Grubu’nun Mayıs 2011 tarihli çalışma raporunun ‘Mevduat Hesapları ve Turizm’ başlıklı kısmında, yerel basının, Yozgat halkının bankalardaki parasının miktarı konusuna yaklaşımı eleştiriliyor.

Raporda, “Yerel gazetelerin hemen her yıl Yozgatlının mevduatlarının fazlalığından söz etmesi gerçekçi bir yaklaşım değildir. Örneğin Sivas’ın mevduat hesapları Yozgat ortalamasının çok daha üstündedir” ifadesi kullanılıyor.

YİMPAŞ ve YİBİTAŞ, halkın güvenini sarstı

Yozgat’ın yaşamış olduğu YİMPAŞ ve YİBİTAŞ gibi olumsuz tecrübelerin, çok ortaklı işletmelere olan güveni sarstığı belirtilen raporda, çok ortaklı işletmelere olan güvenin yeniden sağlanması hâlinde, “yaklaşık 900 Milyon TL’lik birikimin birçok yatırım için önemli bir kaynak teşkil edeceği” kaydediliyor.

Raporun söz konusu kısmı şöyle:

“Turizm sektörünü etkileyecek diğer bir gösterge, Yozgat ili içinde turizm yatırımlarını yapacak bir sermayenin olup olmadığını gösteren bankalardaki mevduat hesaplarıdır.

Aşağıdaki tablodan da anlaşılacağı gibi ilk bakışta yüksek bir sermaye birikimi gözükmektedir. Oysa bu rakamlar Türkiye ortalamasının oldukça altındadır. Yerel gazetelerin hemen her yıl Yozgatlının mevduatlarının fazlalığından söz etmesi gerçekçi bir yaklaşım değildir. Örneğin Sivas’ın mevduat hesapları Yozgat ortalamasının çok daha üstündedir.

(Tabloyu büyük olarak görmek için üzerine tıklayınız.)

Dolayısıyla önemli devlet teşviklerinin olduğu kaplıca turizminde faaliyet gösterecek sermaye sahibi Yozgatlı girişimcilerin bulunmasında zorluk çekilmektedir. Yerli girişimciler 50 milyonluk bir yatırım için yüzde 30 düzeyinde öz sermaye koyabilecek güçte değildirler. Yozgat’ın yaşamış olduğu YİMPAŞ ve YİBİTAŞ gibi önceki olumsuz tecrübeler de fon sahiplerinin çok ortaklı girişimlere sıcak bakmadığını göstermektedir. Çok ortaklı işletmelere olan güvenin oluşturulabildiği bir ortamda yaklaşık 900 Milyon TL’lik birikim birçok yatırım için önemli bir kaynak teşkil edecektir.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: