19 Aralık 2011 Pazartesi

TBMM Başkanı Çiçek: Siz eylem planı hazırlayın,
siyasetçiler olarak biz üstümüze düşeni yaparız

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Yozgat’ın kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Bozok Üniversitesi’nin geliştirilmesi konusunda Meclis’te Yozgat heyetiyle yaptığı toplantıda “Siz bir Eylem Planı hazırlayın, siyasetçiler olarak biz üzerimize düşeni yaparız” dedi. Çiçek, toplantıya katılan akademisyenlere de, teklif beklemeksizin projeler hazırlayarak üniversitenin gelişmesine katkı sağlamaları tavsiyesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da, Bozok Üniversitesi’ne her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Toplantıda yaptığı sunumda, “Bozok Üniversitesi’nin en önemli eksikliği, bir ‘ana tema’sının olmamasıdır. Bu ‘ana tema’, amaç ve vizyon ortaya konulmadıkça 165 üniversite içerisinde sıradanlaşmak kaçınılmaz olacaktır” diyen Bozok Üniversitesi Rektörü Tamer Uçar, Bozok Üniversitesi’nin ana temasının “kırsal kalkınma” olması gerektiğini söyledi. Uçar ayrıca Yozgatın hayvancılık alanında gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 4 yıllık Hayvansal Üretim Yüksekokulu kurulum çalışmalarını başlattıklarını açıkladı.

Meclis’te Bozok Toplantısı

Merkezi Ankara’da bulunan Yozgatlı Dernekler Federasyonu, Bozok Üniversitesi’nin gelişimini hızlandırmak için bir istişare toplantısı düzenledi.

TBMM’nin Sabit Osman Avcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlık ettiği toplantıya Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat Milletvekilleri Yusuf Başer, Ertuğrul Soysal ve Sadir Durmaz, Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi Dr. Mehmet Emin Zararsız, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Yumak, Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca ve Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, Genel Sekreter Vekili Yrd. Doç. Dr. Eyyup Ecevit, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Seyfullah Türkmen, Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Koç ve Ankara’daki çeşitli üniversitelerde görev yapan Yozgatlı akademisyenler katıldı.

Rektör Uçar: Ana temamız ‘kırsal kalkınma’ olmalı

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, toplantının görüş alışverişi kısmına geçilmeden önce, üniversitenin mevcut durumu, devam eden çalışmalar ve hedefleri konusunda katılımcılara geniş kapsamlı bir sunum yaptı.

“Bozok Üniversitesi’nin en önemli eksikliği, bir ‘ana tema’sının olmamasıdır. Bu ‘ana tema’, amaç ve vizyon ortaya konulmadıkça 165 üniversite içerisinde sıradanlaşmak kaçınılmaz olacaktır” diyen Rektör Uçar, Bozok Üniversitesi’nin ana temasının “kırsal kalkınma” olması gerektiğini söyledi.

Rektör Uçar, “Bu ana tema içerisinde yer alabilecek ‘kırsal turizm’den ‘köy sosyolojisi’ne ve ‘yerel kültürel değerlerin muhafazası’na; ‘tarımsal işletmecilik’ten ‘tarıma dayalı sanayilerin geliştirilmesi’ne ve ‘hayvancılıkta mekanizasyon ve modernizasyon’a kadar pek çok konu başka üniversitelere göre fark yaratabilir” dedi.

Bozok Üniversitesi’nin 2012 yılı bütçe planlaması hakkında da bilgiler veren Prof. Uçar, 2012 yılında yapımı planlanan ve inşaatı tamamlanacak eğitim ve sosyal tesisleri sıraladı. Uçar, “2012 yılında Kongre ve Kültür Merkezi inşaatının tamamlanması, Rektörlük binasının inşaatının yapımı, Mimarlık-Mühendislik Fakültesi ek binasının inşa edilmesi, akademik ve idarî personel için lojman yapımı, Tıp Fakültesi morfoloji binası yapım işi bunlardan birkaçıdır” dedi.

Gülaylar sözünde durmadı

Tıp Fakültesi Morfoloji binasının yapımı hakkında da bilgi veren Uçar, şunları söyledi:

“Tıp Fakültesi morfoloji binası yapım işi Yozgatlı iş adamlarından Mehmet Gülay tarafından vaad edilmiş, idaremiz ile protokol imzalanmış ancak bugüne kadar olumlu bir adım atılmamıştır. Morfoloji binasının en azından lâzım olduğu kadarıyla kampüsümüzde inşa edilmesi, üniversitemizin ve ilimizin en büyük beklentisidir. Kampüsümüzün iyi bir görselliğinin olması, öğrenci sayımızın artmasında etkili bir neden olacağından, projesi hazır olan ancak ödeneği olmayan peyzaj çalışmalarının 2012-2013 kayıt dönemine yetiştirilmesi arzulanmaktadır.

Diğer üniversiteler aldı, biz ödenek alamadık

Araştırma Uygulama Hastanesi’ne 2012 yılında ödenek tahsisi yapılmamış, hastanenin kendi döner sermayesi ile eksiklerini tamamlaması istenmiştir. Oysaki kuruluş yılı bizimle aynı olan diğer üniversite hastaneleri, ödeneklerini yeteri kadar almışlardır. İlimiz insanının beklentilerini de karşılama adına hastanemizin kuruluş sürecini tamamlayacak ödeneğin tahsis edilmesi gerekmektedir.

Üniversitenin su ve kanalizasyon sorunu

Kampüste kullanılan su, belediyenin şehir şebekesinden temin edilmekte ancak yeterli olmamaktadır. Süratle bölgeden su temininin yapılarak kullanılmakta olan su isale hatlarının değiştirilmesi gerekmektedir. Kampüs alanında inşaatı devam eden kanalizasyon projesinin hizmete açılabilmesi için arıtma tesisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Atama izinlerinin sayısı yükseltilmeli

Üniversitenin hızlı büyümesine katkı sağlaması için açıktan atama memur izinlerimizin sayısının arttırılması ve şirket hizmet elemanları kapasitemizin arttırılması gerekmektedir.

Çevre yolu projesi

Üniversitemiz kampüsünü ortadan ikiye bölen Boğazlıyan yolunun yerleşke bütünlüğü ve öğrenci güvenliği açısından dışarıya deplase edilmesi düşünülmüştür. Konu projelendirilerek ilin çevre yolu ihtiyacı da bu kapsamda değerlendirilip projesi çizdirilmiş Karayolları Genel Müdürlüğüne teklif edilmiştir.”

4 yıllık Hayvansal Üretim Yüksekokulu kuracağız

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, üniversitenin önümüzdeki döneme yönelik plan ve projelerini ise şöyle sıraladı:

“Son yükseköğretim eğilimleri çerçevesinde planladığımız yenilikler şunlardır:

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’ni Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi; Fen-Edebiyat Fakültemizi ise Fen Fakültesi ve Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi olarak ikiye ayırmayı planlıyoruz. Var olan Ziraat Fakültemizi ise Tarım Bilimleri Fakültesi ismiyle dönüştürüp, bitkisel üretim ağırlıklı faaliyetine devam ettireceğiz. İlimizin hayvancılık gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 4 yıllık Hayvansal Üretim Yüksekokulu kurulum çalışmalarını da başlatmış bulunuyoruz.”

Rektör Uçar, temelde merkez kampüsün yapılanmasına öncelik verildiğini ancak ilçeler düzeyinde de yükseköğretim hizmetlerinin yaygınlaştırılacağını sözlerine ilâve etti.

Bozdağ: Destek vereceğiz

Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da, böyle bir toplantının organize edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmasında, katılımcıların kendileri adına ortaya atılan görüşleri değerlendirerek pay almaları gerektiğini söyledi. Bozdağ, Bozok Üniversitesi’nin kurulduğu dönemden itibaren büyük bir ilerleme kaydettiğini ve gelişmesini sürdüreceğini, kendilerinin de destek vereceklerini ifade etti.

Çiçek: Eylem planı sizden, destek bizden

Toplantıya başkanlık eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek de yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Her üniversitenin kuruluşunda bir kısım aksaklıklar, eksiklikler oluyor. Bozok Üniversitesi, ilimizin, ülkemizin değişimine, dönüşümüne ve gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Hem sosyal, hem ekonomik anlamda artı değer katacaktır. Bu toplantıdan sonra ‘ne yapılabilir’i anlatan bir Eylem Planı hazırlayalım. Eylem Planı’nda siyasetçilere düşen kısım ne ise, biz onlarla ilgili üzerimize düşeni yapalım. Siz değerli hocalarımızdan da, Rektörümüzün talebini beklemeden çeşitli projelerle destek vermenizi ve katkı sağlamanızı bekliyorum.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: